Sernik z leśną żurawiną na dobry roku koniec i początek! Sezonowo od A do M

dsc_0738
 

Żurawinę zadałam jako temat naszego spotkania  z Konwaliową kuchnią.
Ostatniego w tym roku. Na dobry jego koniec.
I było sporo pomysłów na sezonowy leśny owoc. Specjalnie wybrałam się na bazar, żeby kupić taką prawdziwą, z lasu. Nie jakieś hodowlane mamucie owoce…
I wszystko szło obmyślonym torem, aż pierwszego poświątecznego wieczoru zadzwonił telefon.
Ch. zdała mi relację z planowanego pobytu w Warszawie i rzuciła ot tak sobie swoją piękną francuską wymową – I pRosze cie baRdzo o supeR seRnik!
Bo Francuzi mają tysiące fantastycznych serów, ale nie mają sera na sernik. Tak! Twarogowy ser tam nie istnieje.
I to jest paradoks, bo uwielbiają serniki!
No i zmieniłam swoje żurawinowe plany, bo i tak sernik miał być.
W naszej rodzinie sernik wypieka się na Nowy Rok właśnie. Taka tradycja od pokoleń.
I oto jest. Sernik na dobry roku koniec i początek!

 

dsc_0743
 

Sernik z leśną żurawiną
tortownica o średnicy 18,5 cm

żurawinowa konfitura na wierzch sernika
300 g leśnej żurawiny
50 g miodu z kwiatów pomarańczy
50 ml rumu

Żurawinę przebieramy, płuczemy i osączamy na sicie. Do garnka wkładamy miód i stawiamy na średni ogień. Dodajemy żurawinę i wolno gotujemy, aż płyn się zredukuje, ale owoce pozostaną całe. Dolewamy rum, chwilę zagotowujemy i odstawiamy z płyty.

spód sernika
150 g ciastek Speculoos – klik!
40 g masła

Masło rozpuszczamy w rondelku. Wkruszamy ciastka i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Dno tortownicy wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy masą ciasteczkową spód i wstawiamy do lodówki.

masa serowa
800 g wiejskiego twarogu
4 jajka
1 budyń śmietankowy
200 ml śmietany 30%
1 ekologiczna pomarańcza
100 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki soli
200 g suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Do misy miksera przekładamy ser, cukier, cukier waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy budyń, jajka, śmietanę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Miksujemy do połączenia się składników.
Do masy serowej ścieramy skórkę z pomarańczy i wsypujemy żurawinę. Mieszamy masę łyżką.
Wykładamy masę do tortownicy, którą owijamy podwójną folią aluminiową, i wstawiamy do nagarzanego piekarnika. Pieczemy godzinę. Wierzch sernika powinien być ścięty i lekko zrumieniony. Wyjmujemy ostrożnie sernik z piekarnika i smarujemy go żurawiną z rumem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i po 5 minutach wyłączamy grzanie. Sernik zostawiamy w piekarniku na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i zostawiamy go na kratce, żeby ostygł. Następnie przykrywamy kloszem do ciasta i wstawiamy na noc do lodówki. Sernik jest gotowy do podania następnego dnia.

Po inne moje serniki zapraszam tutaj – klik!

 

dsc_0744
 

Drodzy, na 2017 życzę Wam spokoju, dobra i spełnień wszelakich!

28 thoughts on “Sernik z leśną żurawiną na dobry roku koniec i początek! Sezonowo od A do M

  1. Koniec roku i u mnie na słodko! Twój seRnik wygląda kusząco, a żurawinowo-rumowa konfitura brzmi bardzo apetycznie. Dziękuję za żurawinowe spotkanie i cały rok sezonowych pyszności! Niech 2017 będzie dobry i ciekawy!

    • Magda,
      czyli mamy wspólnie słodki żurawinowy koniec roku!
      Dziękuję za to żurawinowe gotowanie i wszystkie inne, smakowite i przesympatyczne.
      Pozdrawiam Cię!

  2. Prezentuje się cudownie 🙂 Zapraszam do siebie 🙂

  3. wygląda po prostu obłędnie 🙂

  4. Aniu zjawiskowy sernik, bardzo elegancki … i jakże musi byc pyszny:).
    Podobnie jak Ty uwielbiam francuskie rrrrr ….
    Szczęśliwego Nowego Roku Aniu:)

  5. Cudowny serniczek kochana 🙂 wszystkiego najlepszego w Nowym Roczku 🙂

  6. Pomysł na sernik bardzo mi się podoba 🙂 Tradycja piękna i godna naśladowania 🙂 A ser na sernik to pięta achillesowa zachodniej kuchni 🙂 wszystkiego najlepszego na Nowy Rok Aniu

    • Małgosiu,
      jeżeli chodzi o serniki to są moimi ulubionymi deserami.
      POmysł przyszedł spontanicznie…
      Chyba achillesowa…, chociaż Włosi pieką całkiem dobre torta di ricotta.
      Najlepszego dla Ciebie!

  7. Aniu-wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂 Sernik wspaniały i musi być pyszny. Chętnie skorzystam z Twojej propozycji, a tradycja godna naśladowania 🙂

  8. Sernik jest dobry na każdy koniec i nowy początek! Bardzo smakowity!
    Najlepszego dla Ciebie! By ten rok był taki jak chcesz!
    Pozdrawiam

    • Kamila,
      tak jest! Żurawinowa wersja barzdo akurat na ten czas.
      Rok taki jak chcę – cudowne życzenia. Niech się spełnią!

  9. Wspaniały! Ja też zakończyłam i rozpoczęłam rok sernikiem.

    Pięknego roku i samych cudowności, Amber!

  10. Ach cudowny sernik:-)
    Aniu, dobra i spokoju w takim razie ci życzę – właśnie takiego jakiego chcesz, aby się spełniło:-)!

  11. jestem przekonana że z takim sernikiem to ten rok musi być dobry!

  12. Bosko wygląda ten sernik

  13. No proszę, czyli Francuzi mają jeszcze coś do nadrobienia w kwestii serów 😉
    Wszystkiego najlepszego w 2017!

    • Beata,
      no nie wiem…Tak naprawdę reszta Ich serów to mistrzostwo i nie muszą nadrabiać…
      Twaróg to po prostu nie jest francuska tradycja.
      Szczęśliwego 2017!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.