Sałatka z pieczonej papryki z fetą, oliwą i octem balsamicznym

 

 

Po domu roznosi się zapach pieczonej papryki, którą niedawno kupiłam na bazarze. Ciepłe lato sprawiło, że jest już dojrzała i można cieszyć się jej smakiem wcześniej niż zwykle. Pieczenie doskonale wydobywa jej słodycz i wspaniale komponuje się z innymi składnikami. Pyszna pieczona papryka świetnie smakuje w sałatkach, w zupie, w sosie, na kanapce i na pizzy. Naprawdę niewiele potrzeba, aby zadowolić się prostym i wybornym daniem. Sezonowe dary lata są na wyciągnięcie ręki!

 

 

Sałatka z pieczonej papryki
5 czerwonych papryk ramiro
100 g greckiej fety
oliwa z pierwszego tłoczenia
ocet balsamiczny
liście kolendry lub natki pietruszki
pieprz świeżo mielony

Najpierw pieczemy paprykę. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki myjemy i w całości układamy na blasze – wsuwamy ją do piekarnika na najwyższą półkę. W czasie pieczenia każdą paprykę obracamy kilka razy, aby się równomiernie upiekła. Skórka powinna być prawie czarna. Pieczemy ok. 30 minut.
Gorące papryki szczypcami wkładamy do papierowej torby i zamykamy ją.
Czekamy aż papryki ostygną – przekładamy je do miski. Każdą obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Sok zostawiamy w misce – można go wykorzystać do sosu lub do zupy.
Papryki rozrywamy na pasma i układamy na talerzu. Posypujemy pokruszoną fetą, polewamy oliwą i octem balsamicznym. Posypujemy pieprzem i listkami kolendry. Podajemy.

36 thoughts on “Sałatka z pieczonej papryki z fetą, oliwą i octem balsamicznym

  1. wspaniała sałatka, z chęcią bym zjadła 😉

  2. Oj jak pysznie:-) Uwielbiam pieczoną paprykę.

  3. Pyszna propozycja, już bym ją zjadła :))

  4. Pycha! Chyba pokusimy się na kolację 🙂

  5. Papierowa Łowczyni

    Mmm idealna na takie ciepłe wieczory.. wygląda bardzo apetycznie:)

    • Papierowa Łowczyni,
      dziękuję. Istotnie to bardzo apetyczne danie i pasuje idealnie na letni wieczór.
      Pozdrawiam Cię.

  6. Z feta jadam buraki pieczone takie ala gaspaczio 🙂 uwielbiam tą przystawkę 🙂 teraz czas spróbować z pieczona papryka 🙂 ciekawa jestem jak smakuje

    • Aniu, jeżeli a la gazpacho czyli rozumiem, że to forma zupy…
      Też lubię, tylko że u mnie to jest sałatka….Nie wiem czy chodzi Ci, żeby z tego zrobić zupę?

  7. Chyba muszę spróbować.

  8. Sałatka bardzo pysznie wygląda 🙂 lubię sałatki, chętnie wypróbuję 🙂

  9. Oj wykorzystam ten przepis zaraz jak kupię papryki…

  10. Siła w prostocie. Pyszności 🙂

  11. Pycha, uwielbiam sałatki i ogólnie gotowanie.

  12. Taki rarytas , a ja jak na złość nie mam papryki 🙁

  13. Na pewno spróbuję. Wyjątkowo w tym roku posadziłam paprykę! :)))

  14. Jak ja lubię smak pieczonej papryki 🙂 pyszności Aniu 🙂

  15. Zdecydowanie moje smaki!

  16. W tej chwili przenioslam się na Sycylię, gdzie każdego lata namiętnie ganialam mojego brata by mi grillował papryki skrzynkami. Potem już obrane, w pasmach do zamrażarki. Smaku nie da się opisać i ten zapach!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.