Sakana Sushi Bar. Japonia w Warszawie

 

2014-03-31 19.17.09
 

Wieczór w Sakana Sushi na Moliera cieszył mnie i intrygował.
Miejsce znane z dobrej japońskiej kuchni od jakiegoś czasu było na mapie moich ,kulinarnych punktów’.
Przywitało mnie wnętrze jasne i oszczędne w wyglądzie. Drewo na ścianach,w środku wyspa,gdzie przygotowuje się dania i okrągły stół z płynącą rzeką.
Typowy design dla sushi barów.
Lubię obserwować pracę kucharzy,poznawać techniki krojenia składników, komponowania i podawania.
A tutaj wszystko to jest dostępne dla ciekawego oka.
Sushi masterzy w Sakanie pracują spokojnie i pewnie obchodzą się z każdym produktem wykorzystywanym w daniach.
Na płynącej ,rzece’ szybko pojawiają się łódeczki zapełnione pysznymi potrawami.
Pięknie podane i udekorowane orchideami lub rzadkim owocem.

 

2014-03-31 19.37.53
 

Podczas wieczoru degustacyjnego miałam okazję próbować między innymi małże św. Jakuba grillowane na soli morskiej  i podane na musie kalafiorowym z dzikimi grzybami. Psyhalis w galaretce z japońskiego wina śliwkowego, krewetki tygrysie z zielonymi szparagami i jajem przepiórczym podane na ryżu.
Poza tym:nigiri,hosomaki,maki,philadelphia maki, z łososiem,tuńczykiem,rybą maślaną,krewetkami.
Zachwycił mnie smakiem tatar z łososia!
Była zupa miso,bez której ten wieczór byłby chyba niepełnym…
Deser prezentował się  intrygująco,bo podano zielone szparagi w czekoladzie z dodatkiem lodów i czerwonych porzeczek!
Warto wspomnieć,że szef p.Waldemar Legendziewicz dba o każdy szczegół Sakany.
Dania są podawane na ceramicznych talerzach oryginalnej urody,które projektuje i wytwarza zaprzyjaźniony artysta. Każde naczynie jest niepowtarzalnym dziełem.
Podczas wieczoru,można było stanąć przy sushi masterze i wykonać maki lub nigiri własnoręcznie,ale pod czujnym okiem perfekcyjnej załogi Sakany.
Brawa dla odważnych!

2014-03-31 20.06.53
 

Partnerem tego wyjątkowego wieczoru była firma Moët Hennessy, która podjęła nas swoim słynnym Moet & Chandon Burn Imperial i Cloudy Bay Sauvignon.

A zwieńczeniem spotkania była degustacja Yamazaki, klasycznej japońskiej whisky.

 

2014-03-31 19.19.51
 

Ten wieczór zapadł w moją pamięć jako jeden z ciekawszych pod każdym względem.
Wizualnym,bo podawane tu japońskie dania czarują wyglądem.
Potrawy spełniają kulinarne oczekiwania i budzą sensualną wyobraźnię.
Atmosfera pozwala swobodnie płynąć przez smaki japońskiej sztuki kulinarnej.

Sakana Sushi Bar
Ul.Moliera 4/6
Warszawa
www.sakana.pl

20 thoughts on “Sakana Sushi Bar. Japonia w Warszawie

  1. Ja znam i uwielbiam filię wrocławską 🙂

  2. Też byłabym pewnie zachwycona tym miejscem i oryginalnymi smakami 🙂

  3. To był wspaniały, inspirujący smakowo wieczór, muszę tam wrócić!

  4. W japońskiej restauracji miałam okazję być raz w Monachium i był to wieczór doskonały. Wyobrażam sobie jak musiało być smacznie:-)

  5. Na sushi masterów w akcji mogłabym patrzeć godzinami / oczywiście degustując przy okazji :):) /
    Efekty ich pracy zachwycają !

    • Post Author Amber

      Anno,
      to tak jak ja!
      I ten ich spokój, z jakim komponują małe dzieła sztuki…

  6. Wspaniałe wydarzenie kulinarne!

  7. Co tu dużo pisać Amber, po prostu wspaniały wieczór i tyle 🙂

  8. Żałuję, ze nie jestem japonką i nie mieszkam tam. To moja kuchnia. Dlatego, ze po niej szuję się lekka a ze smaczne to wiadomo:)

  9. Jakże ja Ci zazdroszczę tych kulinarnych doznań!:)
    Uwielbiam tę kuchnię, ale to co prezentują sushi bary w moim mieście,
    niestety nie zasługuje na pozytywny komentarz.
    Pozdrowienia!

    • Post Author Amber

      Magda,
      to przykre co piszesz,bo mieszkasz w dużym mieście…
      Zapraszam więc do Warszawy!

  10. Kurde, ale ci zazdroszczę! Będę musiała się tam wybrać 🙂

Comments are closed.