Ryżowy pudding z mango i kwiatami fiołków. Zjeść wiosnę!

DSC_0236-001
 

Obudzić się wcześnie rano i wyjść w szlafroku na taras.
Usiąść w trzcinowym fotelu i wysłucahć wiosennych ptasich treli.
Zaparzyć mocną kawę i wypić ją patrząc na wędrujące po trawie słoneczne smugi.
Wsłuchać się w muzykę budzącego się miasta.
Pozwolić yorkom na poranne igraszki w wilgotnym jeszcze ogrodzie.
Zerwać młodziutkie listki mniszka i przystroić nimi słoneczną jajecznicę.
Zjeść we dwoje wiosenne śniadanie i życzyć sobie dobrego dnia.
Przywitać się z sąsiadem i zamienić z nim garść miłych słów.
Zerwać bukiecik wonnych fiołków, choć trochę szkoda, bo żyją tak krótko…
Wyjąć woreczek ryżowych pereł i ugotować pudding na drugie śniadanie.
Udekorować go fiołkowymi płatkami.
Zjeść wiosnę!

DSC_0240
 

Wiosenny ryżowy pudding z mango i kwiatami fiołków

1 filiżanka ryżu Arborio
3 filiżanki mleka migdałowego
1/2 łyżki białego cukru trzcinowego
szczypta soli
2 żółtka wiejskich jaj
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 dojrzałe mango
kwiaty fiołków

Mango obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.  Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy je. Dodajemy ryż, cukier i sól. Mieszamy, aby nie przywarł i gotujemy  15 – 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do ciepłego piekarnika.
Żółtka i ekstrakt waniliowy ubijamy na parze, aż staną się puszyste. Dodajemy do ryżu i mieszamy. Dodajemy kawałki mango. Pudding rozkładamy na porcje, dekorujemy mango i kwiatami fiołków.

28 thoughts on “Ryżowy pudding z mango i kwiatami fiołków. Zjeść wiosnę!

  1. Cudny! Czy mogę się wprosić na miseczkę?:)

  2. Miałaś wspaniały poranek 🙂 chętnie zjadłabym taki ryż na słodko. Poradzisz mi, gdzie zbierać fiołki?

    • Zuziu,
      pudding ryżowy to wspaniały deser o każdej porze dnia!
      Fiołki rosną wszędzie koło nas. W ogródkach, na trawnikach…

  3. Wspaniały deser 🙂 a te fiołeczki są bajecznym dodatkiem 🙂

  4. Zachwycający! Cudowne połączenie wymyśliłaś, Amber :-).

  5. Aniu narobiłaś mi strasznej ochoty na pudding …. nawet taki bez fiołków:)buziaków moc

  6. Jacie…. wygląda tak kusząco! PYCHA!

  7. Piękne! Tylko patrząc na zdjęcia wiem, że ciężko by mi się było powstrzymać i zjeść jedną porcję 🙂

  8. Taki deser zrobiłby mi najwspanialszą przyjemność dnia!

  9. taki ładny, że szkoda jeść:)

  10. Aniu za taki pudding oddałabym cały sernik, który właśnie chłodzi mi się w lodówce:) … uwielbiam takie ryżowe cuda:) buziakow moc

  11. o rany ale pyszności

  12. Cudowne smaki, a ozdoba wprost przecudna. U nas jeszcze nie pokazały się Fijołki może około soboty coś się wychyli z ziemi 🙂

    • Dżemdżus,
      dziękuję.
      Fiołki mają teraz swój czas, bardzo krótki…Trzeba się spieszyć.
      U mnie niedługo się skończą.
      Pozdrawiam Cię.

  13. Częstuje się Amber, smakuje wyśmienicie 🙂

Skomentuj dżemdżus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.