Rozmowy przy chlebie.Odrywamy. Chlebek drożdżowy z jarmużem

 

DSC_0781
 

Wpadła żeby pogadać.
Zapowiedziała się.
Wiesz ,muszę to z siebie wyrzucić.
Chyba dopadł mnie stalking.
– Niemożliwe,żeby Ciebie!
Jesteś taka silna,zdecydowana i profesjonalna.
– A jednak chyba tak…

Parę godzin przegadałyśmy.
Nie tylko Ona ,wyrzuciła’ sporo rzeczy z siebie…
Butelka białego wina otworzyła serca jeszcze szerzej.
Mamy w sobie takie zakamarki,o których często sami nie wiemy.
Dotykałyśmy osobistych emocji i myśli.
Muskałyśmy intymność…
Odrywałyśmy specjalnie przeze mnie upieczony chleb.
Idealnie nadaje się do dzielenia się wszystkim.
Myślami.
Emocjami.
Przeżyciami.
Sami spróbujcie…

 

DSC_0751-001
 

Odrywany chlebek z jarmużem i serami

ciasto:
500 g mąki białej żytniej
7g drożdży instant
200 ml mleka
2 wiejskie jaja
3 łyżki oleju rydzowego
sól do smaku
szczypta cukru

frasz:
50 g startego grana padano
300 g listków jarmużu oderwanych już od gałązek
pęczek dymki
dwa ząbki czosnku
oliwa do smażenia

50 g startej mozzarelli do posypania chlebka

Mąkę przesiać,dodać sól,cukier i drożdże.Wymieszać.
Dodać jaja,olej i letnie mleko.
Wyrabiać wszystko ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i odchodzi od ręki.
Jeżeli dalej jest zbyt rzadkie, dodać małą garść mąki pszennej.
Włożyć ciasto do naoliwionej miski,przykryć i odstawić do czasu aż podwoi objętość – 45-60 minut.

Listki jarmużu wypłukać i osuszyć na ściereczce.
Na głęboką patelnię wylać kilka łyżek oliwy.
Dodać posiekany czosnek i dymkę.Podsmażyć.
Dodać jarmuż i smażyć razem kilka minut.
Odstawić.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat.
Rozwałkować cienki prostokąt. Pokroić wzdłuż na kilka pasów.
Na pasy ciasta nakładać farsz,posypywać grana padano i układać jeden na drugim.
Potem pokroić na prostokąty odpowiadające szerokości formy.
Układać je obok siebie w formie.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia – ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C.
Wstawić wyrośnięty chlebek i piec do zrumienienia – 25-30 minut.
Wyjąć z formy i lekko wystudzić.
Jeszcze ciepły chlebek posypać startą mozzarellą.
Ser  się stopi i pysznie będzie się ciągnął przy odrywaniu.

 

DSC_0796-001
 

Pysznego odrywania i przyjacielskich pogawędek!

 

Sourdough and Yeast

42 thoughts on “Rozmowy przy chlebie.Odrywamy. Chlebek drożdżowy z jarmużem

  1. No może i ja w końcu go zrobię:) Zachęcasz:)

  2. chlebek z jarmużem… wspaniały pomysł!

  3. Tak prosto, a pięknie napisane. Taki chlebek to widać “na dobre i na złe”…;)

  4. Wspaniale musi smakować 🙂 u mnie jutro też będzie coś pysznego. Zapraszam

  5. Z jarmużem musiał smakować wyjątkowo 🙂

  6. Aniu, chlebek prezentuje się wspaniale. Zdrowy, aromatyczny i z pewnością przepyszny!
    Pozdrawiam Cię cieplutko.

  7. Przy tych pysznościach można siedzieć do rana 🙂 Pozdrawiam

  8. Znowu kusisz pachnącymi wypiekami!

  9. Bardzo ciekawy przepis!

  10. …i Ty sama – samiuteńka to cudo wymyśliłaś? Wspaniale skomponowana receptura, żałuję, że nie odrywałam z Wami, bo musiało być ciekawie i pysznie. Ściskam.
    PS Ja natomiast nastawiłam zakwas i obserwuję go bacznie by mi focha nie strzelił jak ostatnio 🙂

    • Aga,
      nikt mi w tym nie pomagał.
      Jarmuż mam na tarasie,ser w lodówce,a mąkę w pojemniku.
      Było pysznie i ciekawie.

      Zakwas pieść ile sił.
      Zima to czas chleba!

  11. Wspaniale jest mieć taką osobę, której wszystko można powiedzieć. A jak jeszcze szykuje takie smakołyki…:-) Chlebka odrywam kawałeczek:-)

  12. ależ chlebuś cudny 🙂 lubię takie odrywane!

  13. Śmiesznie się składa, bo u mnie wczoraj na stole również królował chlebek do odrywania. Twój ze względu na dodatki wydaje się być niezwykły. Chętnie oderwałabym kawałek, aby się o tym przekonać 🙂

  14. Wspaniały. I rzeczywiście idealny byłby na fajne spotkanie z przyjaciółmi 🙂

  15. ale mi na niego narobilas smaku…… pysznie wyglada!!!
    Czarodziejka z Ciebie!!!!!
    ppozdrawiam agata
    PS – przepis wedruje do mojej ksiazki- z adnotacja wyprobowac natychmiast !!!!

  16. Bardzo ciekawe! Chleb prezentuje sie bardzo smakowicie. Dziekuje za dołaczenie do listopadowej listy “Na zakwasie i na drożdżach” Pozdrawiam 🙂

  17. Z jarmużem… niezwykły pomysł!
    Wydaje się idealny na spotkanie z przyjacielem:)

    • Magda,
      z jarmużem właśnie sobie wymyśliłam i jakże to był trafiony pomysł.
      Idealny dla Przyjaciół.
      Pozdrawiam Cię.

  18. Bardzo lubię odrywane ciasta. Chlebek jest piękny a smak sobie wyobrażam 🙂

  19. Choć trafiła mi się ostatnio porcja jarmużu zamieszkana przez niezliczoną ilość żyjątek, to mnie to nie przeraża wcale, bo jarmuż uwielbiam, więc z chęcią takiego odrywańca jarmużowego popełnię 🙂 Twój wyszedł śliczny 🙂

  20. ciekawy wypiek, i smakuje i duszę otwiera, magiczny 🙂

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.