Risotto z bobem i miętowym sosem. Zwariowało, oszalało moje serce!

 

Lato wylało się całą obfitością słońca, kolorów, owoców i warzyw. Kusi nas z każdego zakamarka.
Woła na łąki, obiecuje ciepłe wieczory i pogodne ranki.
Kapelusz z wiankiem kwiatów wisi na tarasie, letnie sukienki czekają w garderobie, pogodne buty gotowe są do drogi.
Lato mamy zaplanowane i wypełnione wyjazdami w ciekawe i ulubione miejsca.
Jest już bób!
Raczymy się nim w ciepłe, tarasowe wieczory. Dopełniamy całość lekkimi sałatkami i winem.
To ze szczęścia szumi nam w głowie…A z radia płyną słowa:
Zwariowało, oszalało moje serce!

 

 

Risotto z bobem i miętowym sosem

risotto
1 szklanka ryżu arborio
600 ml bulionu z warzyw
100 ml białego wina
2 łyżki oliwy EV
1 ząbek czosnku
1 szalotka
50 g zimnego masła
100 g tartego parmezanu + do posypania
sól i pieprz do smaku

200 g młodego bobu

sos miętowy
pęczek świeżej mięty
2 łyżeczki nierafinowanego cukru
sok z ekologicznej cytryny
50 ml wody
sól i biały pieprz

W wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy sok cytrynowy i wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy liście mięty, sól i pieprz. Miksujemy i odstawiamy.

Bób gotujemy na parze 10 minut i obieramy z łupiny. Odstawiamy.

Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i stawiamy ją na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i szalotkę – podsmażamy i dodajemy ryż. Smażymy do czasu, aż ryż będzie szklisty i wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy do chwili, kiedy wino odparuje. Zaczynamy dolewać partiami ciepły bulion i mieszamy. Ryż powinien być al dente. Dodajemy wtedy zimne masło i parmezan – wyłączamy grzanie i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, sos miętowy i na końcu bób. Mieszamy i posypujemy resztą parmezanu.

26 thoughts on “Risotto z bobem i miętowym sosem. Zwariowało, oszalało moje serce!

  1. Pyszne danie i bardzo na czasie 🙂

  2. Pięknie napisane. Te pogodne buty mnie uwiodły :-).
    I pyszne danie, idealne na lato!

  3. Danie jest rewelacyjne, Na pewno by mi smakowało 🙂
    ,, Pogodne buty ” – piękne określenie 🙂

  4. Oj można oszaleć od tych smaków, zapachów i kolorów!
    Risotto palce lizać!
    Miłego maszerowania 🙂
    Pozdrawiam

  5. takie risotto zdecydowanie skradło moje serce:)

  6. Oj , Aniu , Aniu ja chętnie do Ciebie na to risotto przyjadę.Bób moja miłość 🙂

  7. Oj rety. Idealny pomysł na młody bobik!

  8. Prawdziwie letnie, pyszne danie, uwielbiam 🙂

  9. Wygląda genialnie- nic dziwnego, że zwariowało odzalało … Bardzo, bardzo apetyczne risotto.

  10. Prezentuje się wspaniale! Czas wybrać się na rynek po bób!

  11. Oj tak, można oszaleć – najpiękniejszy czas-) Risotto z bobem bardzo lubię:-)

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.