Rabarbar, migdały i kokos. Rozkoszne sezonowe ciasto. Fragment…

 

Słyszę ich głosy; ich głosy rozbrzmiewają we mnie i poza mną. Słyszę ich, kiedy przytłacza mnie ból nieobecności, straty i – mogę to powiedzieć – śmierci. Słyszę ich, kiedy muszę z kimś porozmawiać. Słyszę ich, kiedy najmniej się tego spodziewam. „Zgadnij kto”, odzywają się, a ja rozpromieniam się i serce mi rośnie. I odpowiadam.

* fragment książki A. J. Finn’a – Kobieta w oknie

 

 

Rozkoszne rabarbarowe ciasto  

100 g mąki tortowej
50 g mąki kokosowej
70 g mąki migdałowej
150 g masła
100 g cukru trzcinowego bio + 2 łyżki do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 szczęśliwe jajka
500 g rabarbaru

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej.
Do misy robota włóż drobno pokrojone masło, dodaj cukier i ucieraj na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 jajku. Kolejne jajko dodawaj dopiero wtedy, kiedy to poprzednie będzie doskonale utarte z masłem. Mąki, proszek do pieczenia i sodę dokładnie wymieszaj w misce. Ucierając masę na ciasto dodawaj po łyżce mąki. Gotowe ciasto przełóż do formy 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar pokrój na kawałki i ułóż na cieście. Całość posyp cukrem ( 2 łyżki) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 40 – 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmij je i odstaw na kratkę do wystudzenia.

A może drożdżowe z rabarbarem i rumem? – klik!

36 thoughts on “Rabarbar, migdały i kokos. Rozkoszne sezonowe ciasto. Fragment…

  1. Jakie pyszne połączenia smakowe!

  2. ale pyszne musi być to ciasto

  3. Ciasto z rabarbarem – obowiązkowa pozycja każdego sezonu 🙂

  4. Teraz już będę musiała upiec. Mąż chodzi za mną od tygodia i prosi 😉
    W tym momencie samą mnie ochota naszła 😉

  5. Idealne połączenie! 🙂

  6. Interesujący wpis, pozdrawiam serdecznie 😉

  7. Tak sobie myślę, że to byłoby cudowne móc wgryźć się w takie pyszne ciacho. A tymczasem pozostaje mi wypić zimną kawę bez ciacha 😉

  8. Ciasta z rabarbarem to moje ulubione <3 Pięknie się udało 🙂 Serdeczne pozdrowienia 🙂

  9. Uwielbiam rabarbar w każdym wypieku❤Mniam

  10. No i teraz nie wiem, czy rozkoszne, czy drożdżowe z rumem…
    Rabarbaru z ogrodu wystarczy na jedno i drugie, więc chyba nie będę się ograniczać. 😉

  11. Smakowicie się prezentuje, idealne do porannej kawki 🙂

  12. Uwielbiam takie ucierane ciasto, no i z rabarbarem to już bajka. Ale niesamowicie zaciekawił mnie dodatek mąki migdałowej i kokosowej… Musiało być pysznie!

  13. Ależ to musi być wspaniałe połączenie! Mniam!

  14. Ale cudne połączenie! Ostatnio piekłam ciasto orkiszowo-migdałowe z rabarbarem ale muszę koniecznie spróbować Twojej wersji 🙂

  15. Uwielbiam rabarbarowe ciacha. Chętnie bym teraz skosztowała;-)

  16. U Ciebie Aniu też pyszne ciasto 🙂 pachnie latem….rabarbar doskonale łączy się z tak wieloma składnikami – muszę wypróbować Twoją wersję!

  17. Wszystko, co ma w nazwie kokos ma u mnie 10:) na samą myśl aż chce się skosztować:)

  18. Pysznie wygląda to ciasto. Muszę spróbować, bo u mnie rabarbar zawsze standardowo w drożdżowcu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.