Otulam się …Sycylijska zupa rybna

 

2014-01-028
 

Zimą chętnie jadam zupy ze słonecznych stron.
Azjatyckie,śródziemnomorskie,indyjskie,marokańskie.
Dodają ciepła i otuchy.
Przywołują wakacyjne wspomnienia i smaki.
Pozwalają zapomnieć o zimowej pogodzie.
Dzisiaj odwołałam wyjazd poza Warszawę.
Zimowy wiatr i marznący deszcz nie wydały mi się dobrymi kompanami podróży.
Auto pokryła warstwa lodu.
Zaszyłam się w domu.
Wypiłam słuszną porcję eggnog z brandy i ugotowałam zupę.
Sycylijską,z owocami morza.
Otuliłam się ich ciepłem i słonecznymi smakami.
Rozgrzałam duszę.
Gorąco polecam!

 

2014-01-021
 

Sycylijska zupa rybna

200g mięsa halibuta(może być inna ryba)
10 surowych,obranych krewetek
kalmar pokrojony na krążki
małże wyjęte ze skorupek
pół bulwy kopru włoskiego
200g dyni
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
200 ml białego wina
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu rybnego
puszka pomidorów pelati
limonka marynowana w soli i oliwie
zielona pietruszka
sól i pieprz

Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Posiekaną cebulę,koper,chili i czosnek podsmażyć na oliwie.
Dodać wino,dynię i pomidory.
Zagotować i dodać sos rybny. Gotować na małym ogniu 20 minut.
Dodać kawałki ryby,krewetki,kalmary i małże i gotować jeszcze 10 minut.
Dołożyć plasterki limonki,doprawić solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki.

 

2014-01-029
 

Limonka marynowana w soli i oliwie z chili

pół kg niewoskowanych limonek
suszone płatki chili
sól morska
oliwa

Limonki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić je na plastry. Układać warstwami na sicie przesypując każdą warstwę solą.
Pozostawić na parę godzin.
Układać warstwami w słoiku,przekładając płatkami chili. Uwaga,aby nie przesadzić z dodatkiem chili!
Zalać oliwą i odstawić w chłodne miejsce.
Przechowywać na najwyższej półce w lodówce.
Idealne do ryb,kawioru,zup,sosów ,sałatek i mięs.

 

Przepisy dodaję do cyklu Gosi Przepis miesiąca.

 

657539140_x_210_px_(2)

44 thoughts on “Otulam się …Sycylijska zupa rybna

  1. Aniu zupa fantastyczna:-), mam na nią wielką ochotę. Co do limonki, ja robię podobnie cytryny, smak niepowtarzalny:-)

  2. A ja zimą wolę takie chyba zupy bardziej tradycyjne-grochowe, fasolowe , krupniki itd
    Ta limonka marynowana fajna , jak myślisz Aniu mi do czegoś by się przydała? Czy to taka 100% marynata do dań mięsnych i rybnych?

    • Alu,
      tradycyjne też gotuję.
      Dopiero była z fasolą,dynią i jarmużem.
      A limonki do wszystkiego – do sałatki,ryżu,kaszy,makaronu.
      Nie tylko do mięsa i ryby.

      • Aniu ,a to dobrze ,że pasuje do tylu dań, wiesz ładnie wyglądają , proste…
        p.s a gdzie można dostać takie limonki?Cytryny kupowałam w Lidlu takie nie woskowane ,ale limonek chyba nie mają

        • Aniu,
          te limonki są proste i pyszne.
          Można też tak cytryny robić,tylko ja wolę zawsze limonki.
          Lidl ich nie ma.Ja dostałam od Znajomego,który przywozi produkty prosto z Hiszpanii.
          Bez oprysku i wosku.

  3. Pozwolisz, że się przysiądę?
    Też się rozgrzewam, choć u mnie prym wiedzie nieugięty barszcz czerwony, a na dobranoc napar z imbiru i cytryny. Nie ukrywam, że Twoja zupa skradła me serce poprzez dodatek halibuta, mam do niego nieskończoną słabość, lubię ten rybny konkret 🙂 POZDROWIENIA Z PÓŁNOCY!!!

    • Aga,
      jasne, zapraszam!
      Każdy ma swoje smaki ulubione.
      Ja też lubię i barszcz i imbir z cytryną,ale lubię też coś nowego,co odmieni mój ,zimowy stan ducha’.

  4. Ja dopiero poznaję różne smaki zup i już zaczynam dostrzegać ich potencjał w trakcie zimnej i mroźnej zimy, ale sądzę, że bardziej by mnie rozgrzał Twój eggnog niż ta zupa 😉 hihihihi

  5. Te limonki wyglądają świetne.

  6. Lubię wszelkie zupy rybne. Ta jest bardzo wykwintna i mam na nia wielka ochotę.
    Tez nie pojechałam dzisiaj do Poznania. U nas jest…słonecznie. W Wielkopolsce marznący na szybach deszcz.

    • Wisło,
      bardzo Ci tę zupę polecam.
      Pysznie podnosi na duchu w ten nieprzyjazny czas.
      Słońca u nas dawno nie było…

  7. Fantastyczna zupa, bardzo aromatyczna i bogata. Dodatek marynowanej limonki świetnie musi podkreślać jej smak. Pozdrawiam

  8. Co za smaki 🙂 Rewelacyjna zupa!

  9. Nawet nie wiesz jaką mam ochotę na Twoją otulającą zupę;-) I ta limonka…niesamowite jak pobudza wyobraźnię;-)

  10. Przepysznie i kusząco! Chyba i u mnie nastała pora na zupę rybną….. a cytryny i limonki marynuję regularnie..

  11. Pyszna zupa! Taką zupę można jeść bez żadnych skrupułów! Śliczny kolor!
    Pozdrawiam serdecznie!

  12. oj też bym się nią chętnie otuliła 🙂 Uwielbiam takie zupki… zdecydowanie w 100% mój smak!

  13. jak ja bym zjadła talerz takiej zupy 🙂 porywam i nawet się nie pytam 🙂

  14. no nareszcie Cię znalazłam! zupełnie przypadkiem trafiłam po zmianie strony. i dzięki Tobie też spróbuję wziąć udział w tej akcji!! a zupa wygląda pysznie 🙂

    • Kasiu,
      wspaniale!
      Zapraszam Cię jak zwykle zerdecznie.
      Akcja Gosi jest bardzo ciekawa.
      Cieszę się,że weźmiesz w niej udział.
      Zupa na Ciebie czeka!

  15. Aniu gdy czyta sie twoje posty to człowiek ma ochotę otulić się w cieply koc i czytać cały czas i patrzeć … a później smakować te cudowności:)

  16. Wygląda pysznie i rozgrzewająco. A mi dziś tak zimno …

  17. Taka zupa nie jedną duszę rozgrzeje:)
    Lubię te mroźne dni właśnie za talerz gorącej zupy, kubek grzańca, ciepły koc…
    Latem nie sprawiają tak dużej przyjemności;)
    Słońce ślę!

    • Magda,
      zima dla mnie to jakby zatrzymany czas.
      Otulam się codziennie.
      Ale i latem taka zupa smakuje bardzo przyjemnie.
      Pozdrowienia!

  18. Pysznie – pożywnie, kolorowy i faktycznie nieźle południowo. I czytasz mi chyba w myślach, bo niedawno wpadły mi w oko solone cytryny – a tu proszę – przepis 🙂

    • Tofko,
      zima wymusza kolory.
      Udaję,że jest o wiele cieplej.
      A to limonki są i nie całkiem solone,tylko posolone i marynowane w oliwie.
      Solone cytryny to zupełnie co innego.

  19. wygląda przepysznie:) w takim wykonaniu zupę rybną bym zjadła:) mniam mniam:)

  20. Wspaniała, rozgrzewająca, słoneczna. Za oknem minus dziesięć, poproszę chociaż łyżkę tej zupy :).

  21. Zupa rybna z dynią…… dla mnie rewelacja :)! Muszę koniecznie wypróbować!

  22. Dobra energia z tego talerza bije – niemal słoneczne ciepło. Cudowna zupa w zimowy, wietrzny dzień 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

    • Anno,
      dobry nastrój to dobre jedzenie między innymi.
      W taki zimny czas ta zupa się naprawdę sprawdza.
      Dziękuję!

  23. Takiej zupy jeszcze nie jadłam 🙂 Wygląda apetycznie!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.