Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

 

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami
ok. 40 pierogów

ciasto
300 g mąki orkiszowej bio
200 ml ciepłej wody
szczypta soli morskiej

farsz
300 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 łyżka ghee
1 średnia cebula
1 łyżeczka listków tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól morska

do podania 1 łyżka ghee i gałązki tymianku

Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Mieszamy w czasie gotowania. Odcedzamy na sicie. Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Masło rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki i cebulę, dodajemy kapustę i podsmażamy wszystko razem mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście tymianku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę,
aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze trochę do podsypania. Ciasto dzielimy na porcje ( te, których nie wałkujemy, przykrywamy ścierką), wałkujemy tak cienko jak się da, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy od razu w gorącej wodzie z solą do wypłynięcia. Pierogi podajemy polane masłem z tymiankiem.
Możemy je zamrozić układając w zamrażarce na papierze do pieczenia – po pół godzinie można je przełożyć do woreczków i zamknąć w zamrażarce.

  • fragment książki Dolina Muminków Tove Jansson

38 thoughts on “Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

  1. Aniu robię praktycznie takie same, uwielbiam , ja lubię bardzo pierogi, ale te kapuściane , szczególnie kiszona plus grzyby to miłość największa. Aniu najlepszych pierogów nalepiłaś

  2. Na pewno świetnie smakują 🙂

  3. Używając mąki orkiszowej nie miałaś problemów z lepieniem takich pierogów? Myszą smakować super!

  4. prezentują się naprawdę smakowicie i …przytulnie 🙂 jeśli pierogi mogą takie być, to Twoje własnie takie są 🙂

  5. Super, uwielbiam wszystkie!

  6. Z kapustą i grzybami to moja ulubiona wersja!
    Ale bym podjadła, mniam, mniam!

  7. Bardzo apetyczne pierogi, ostatnio używam często mąki orkiszowej, zamiast zwykłej pszennej 🙂

  8. Do obiadu idealne!!! 😉

  9. Uwielbiam pierogi! Ostatnio w mojejej kuchni królują właśnie orkiszowe i gryczane 🙂 pycha!

  10. Ciasto nie wychodzi za twarde?

  11. ale mi zrobiłaś apetytu na te pierogi

  12. Bardzo mi się podoba ten przepis, bardzo prosty a tak pysznie się zapowiadający. Nawet myślałam żeby je wczoraj zrobić ale czasu zabrakło.

  13. Mistrzyni pierogów! Zawsze zainspirujesz mnie Aniu tymi swoimi pięknymi pierogami!

  14. Jakoś jak czytałam nazwę na początku, to wyobrażałam sobie, że jest to słodka kapusta:-) Zupełnie nie wiem dlaczego;-)
    Pyszna propozycja:-)

  15. Ale fajny fragment. Też bym się tak chętnie zaszyła pod kołderką. A w przerwie zjadła Twoje pyszne pierogi :).

  16. Kapuściano-grzybowe pierogi to moje ulubione. Ale nie robiłam ich jeszcze z mąki orkiszowej. Muszę wypróbować!

  17. Znowu kusisz pysznymi pierożkami… chyba trzeba odżałować trochę czasu przy stolnicy i zrobić 🙂 Pozdrawiamy!

    • Pełnia Smaków,
      pierogi te właśnie ulepiłam wykorzystując resztę kiszonej kapusty, pieczarek i mąkę orkiszową…
      A efekt smakowity bardzo, polecam!

Skomentuj Tysia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.