Orecchiette z wierzchołkami rzepy. Orecchiette con cime di rape

 

Orecchiette con cime di rape to prawdopodobnie najbardziej znane danie z prowincji Bari i całej Apulii. Cime di rape można przetłumaczyć jako wierzchołki rzepy. Warzywo znane jest także jako rapini lub rabe. W rzeczywistości, jeśli nie można znaleźć cime di rape, można  użyć małych brokułów gałązkowych. Końcowy efekt nie będzie taki sam, ale danie  będzie bardzo zbliżone. Można też użyć cime di rape ze słoika – tak jak u mnie. We Włoszech to bardzo popularny sposób zdobycia tego specjału, jeżeli nie ma się dostępu do świeżego produktu. Przepis, który prezentuję dzisiaj, to czysta klasyka, ale są receptury, które wykorzystują również pomidory koktajlowe, chilli i bułkę tartą do posypania całości. Natomiast w każdym domu w Bari przygotowuje się to danie wyłącznie z domowym makaronem i świeżym cime di rapa w ten sposób, że do wody, w którym gotują się wierzchołki rzepy dodaje się makaron i gotuje razem. Albo po ugotowaniu cime di rapa, orecchiette gotowane jest w tej samej wodzie.
Dla mnie każdy sposób jest dobry, aby cieszyć się tym prostym, ale wyjątkowym daniem!

 

 

Orecchiette z wierzchołkami rzepy
Orecchiette con cime di rape

400 g orecchiette
800 g cime di rapa
4 sardele lub filety anchois
1 łyżka stołowa lub więcej oliwy
1 duży ząbek czosnku
1 suszona chili (opcjonalnie)

Zagotuj dużą ilość wody i gotuj w niej orecchiette aż będą al dente.  W międzyczasie na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i sardele ( ewentualnie papryczkę). Mieszaj drewnianą łyżką, aż sardele zamienią się w pastę. Dodaj cime di rape i makaron. Wymieszaj wszystko razem i podawaj.

28 thoughts on “Orecchiette z wierzchołkami rzepy. Orecchiette con cime di rape

  1. Bardzo oryginalna propozycja!

  2. Proste i rzeczywiście bardzo wyjątkowe danie!

  3. Wygląda bardzo apetycznie

  4. jakie pyszności genialny pomysł na kolacje 🙂

  5. Bardzo oryginalna propozycja 🙂 nigdy nie próbowałam!

  6. Niby odległość nie ma znaczenia przy dzisiejszej technice. Są telefony, internet, etc.
    No cóż…. nikt nie wymyślił sposobu teleportacji, więc pozostaje ślinić się do monitora 🙂

  7. Człowiek uczy się całe życie – takiego dania nie znałam. Bardzo ciekawe połączenie i na pewno obłędny smak 🙂

  8. Nazwy jak dla mnie obce, ale wygląda apetycznie

    • Post Author Amber

      Aniu,
      wpisz nazwy w google. Będzie łatwiej z pewnością.
      Poza tym dobrze jest coś nowego poznać.
      Pozdrawiam!

  9. Zaintrygowałaś mnie, ciekawa jestem jak smakuje cime di rapa 🙂

  10. propozycja bardzo niecodzienna, osobiście nie znam ale spróbowałabym z chęcią 😉

  11. Wygląda na to, że trzeba się wreszcie wybrać do Włoch do prowincji Bari i poszerzyć swoje kulinarne horyzonty o nowe smaki. 🙂

  12. Bardzo inspirujące danie 🙂 Nazwa mnie urzekła 🙂 z chęcią bym spróbowała 🙂

  13. Planuje wybrac sie na wakacje w rejony Apulii 😉 z checie wyprobuje mam nadzieje, ze zasmakuje przedsmaku Wloch w mojej kuchnii 😉

    • Post Author Amber

      Konstancjo,
      na pewno więc będziesz miała okazję spróbować to danie.
      Albo jakąś jego wariację.
      Pozdrawiam!

  14. Aniu, na takie danie przyjechałabym do Ciebie z końca świata;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.