Naleśniki z palonym masłem. I konfiturą. Śniadanie na zimową szarość…

 

 

Szara, bezbarwna zima ciągnie się dla mnie jak guma…
Łapię okruchy światła i trzymam je mocno, żeby nie utonąć w mroku.
Dzień znika szybko i ważne jest, aby wykorzystać go do cna.
Jest coś przytłaczającego w tej zimowej szarości, choć sam kolor lubię.
Może to tęsknota za kolorem, może zachłanność na słoneczny blask…
Pociechą staje się wszystko co odwraca od szarości uwagę.
Kilka stron fantastycznej książki. Słowa piosenki.
Kieliszek wina. Rozmowa z Przyjaciółką. Śmiech dzieci. Ulubiony film.
Pyszne śniadanie we dwoje lub we czworo…

 

 

 

 

Naleśniki z palonym masłem
przepis z książki Fanny Zanotti Paris pastry club

palone masło
100 g dobrego masła (użyłam ekologiczne)

W rondelku z grubym dnem topimy wolno masło. Mieszamy i trzymamy na płycie aż osiagnie lekko brązowy kolor. Należy uważać, aby się nie przypaliło. Masło zlewamy od razu do miseczki. Powstały na dnie osad zostawiamy.

naleśniki
500 g tłustego mleka (użyłam 3,8%)
2 jajka
2 żółtka
200 g mąki pszennej (użyłam włoską do słodkich wypieków)
1 laski wanilii
70 g cukru pudru
70 g palonego masła (ostudzonego)

Z laski wanilii wyjmujemy ziarenka. Trzepaczką (lub mikserem) ubijamy mleko, jajka i wanilię. Dodajemy przesianą mąkę i cukier puder, mieszamy. Dodajemy palone masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem po 2-3 minuty z każdej strony (patelni nie trzeba dodatkowo smarować, ponieważ ciasto zawiera sporo masła).
Podajemy je z ulubionymi dodatkami; konfiturą, owocami, słodkim pesto.
Nam fantastycznie smakowały z morelową konfiturą.

28 thoughts on “Naleśniki z palonym masłem. I konfiturą. Śniadanie na zimową szarość…

  1. Cudowne, ja uwielbiam naleśniki pod każdą postacią 🙂 chyba sobie takie zrobię 🙂

  2. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. I… jeszcze otaczanie się ludźmi z poczuciem humoru wokół siebie. Mnie ciągnie do nich jak ćmę do światła. Pyszne śniadanie, a zapach palonego masła pieści zmysł węchu. Smacznie

  4. Uwielbiam naleśniki i chyba robię z wszystkich przepisów jakie się mi spodobają . A te mi się podobają , oj podobają Aniu , a można mleko wymieszać z słodką śmietanka , bo u mnie(kupuję mleko zimne w szklanej butelce, lepszego nie kupię) ma tylko 3,2%?

  5. Nigdy takich nie jadłam, jestem ciekawa ich smaku.

  6. Pysznie tak zacząć ten szary dzień!
    Miłego!

  7. amanda-butikzprzepisami

    Cudowne! 🙂 Apetyczne zdjęcia – już odwróciły moją uwagę od tej zimowej szarości … 🙂

  8. Mnie już tez ta zima przytłacza, niechże się ona wreszcie skończy i nadejdzie wiosna, a nalesniczków bym pojadła, ale na to muszę jeszcze poczekać

  9. Nie jadlam palonego masla Teraz mnie zaintrygowalas i to bardzo Lubie takie cieniutkie naleśniczki Pozdrawiam!

  10. Takie śniadanko to marzenie szczególnie w tą paskudną szarówkę 🙂

  11. Ciao 🙂
    Aniu, czy palone masło to jedno i to samo co masło “klarowane”? Bo z taką terminologią spotkałam się u Twojej miłej konkurencji – Magdy Gessler.
    Niech żyje palone i klarowane 🙂

    • Wiolla,
      to zupełnie nie to samo…
      Klarowane ma złotą barwę i topi sie je do chwili przed zbrązowieniem, palone podgrzewa się, aż osiągnie lekko brązową. Czyli nieco dłużej…
      Pozdrowienia!

  12. Pysznie to wygląda 🙂 Ja też już tęsknię za wiosną i szarości zimy są przytłaczające. Na chwilę udało mi się uciec od tego, ale znów tu jestem 🙂 a Tam pachniało wiosna, piękna zieleń i kwitnące na żółto dywany kwiatów. Pozdrawiam serdecznie i zabieram jeden taki naleśnik z konfitura morelową, mniam 🙂

    • Małgosiu,
      ja też kiedyś uciekałam zimą w lepsze miejsca, ale po powrocie było mi jeszcze gorzej…
      Odkąd mamy chorego psa, staje się to coraz bardziej niemożliwe…
      A naleśniki na tę zimową szarość naprawdę się sprawdzają.
      Smacznego!

  13. Uwielbiam naleśniki. Doskonale poprawiają nastrój.
    Z palonym masłem nie jadłam, ale zapowiadają się pysznie. 🙂

  14. Uwielbiam takie śniadanie we czworo…. w dwójkę dawno nie mieliśmy okazji:). Naleśniki – niby prosta rzecz, a jak można je dodatkami zaczarować:)

Skomentuj Małgosia z Akacjowego Bloga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.