Na świętego Marcina dobra gęsina! Uda confit z żurawiną w czerwonym winie



Pieczenie gęsi na św. Marcina bardzo dawnych czasów zasięga; stąd to zapewne pochodzi,że włościanie zwykle  natenczas znosili daniny,między którymi były także gęsi.
Pobierający,mając ich dostatek, spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi.
Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami.
Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcin może więcej stąd pochodzi,że są wtenczas najtłustsze i najsmaczniejsze, a wszakże się to podobnie dzieje z baranami pod jesień.

Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina,zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz,obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi,sam sobie zostawia piersi,ostrożnie mięso objada,oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest białą,rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona,zimę słotną;jeżeli pół biała od góry, a pół czerwona od spodu,wtedy pierwsze pół zimy ma być suche a drugie (…) słotne;jeżeli w cętki tu i ówdzie nakrapiana,znaczyć to ma zimę burzliwą i śnieżną.*

Uda gęsie confit

dla dwóch osób
2 uda gęsie,najlepiej z gęsi owsianej
1 litr gęsiego smalcu
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
łyżka soli
rozmaryn,ziele angielskie,ziarna pieprzu
kieliszek krupniku

W moździerzu rozetrzeć dwa ząbki czosnku i sól na pastę.
Natrzeć nią umyte i osuszone uda.
Ułożyć w naczyniu,obłożyć majerankiem.
Pokropić krupnikiem.
Zamknąć szczelnie i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień tłuszcz gęsi rozpuścić w garnku,włożyć uda.
Smalec powinien pokrywać mięso.
Dołożyć pozostałe dwa ząbki czosnku i zioła.
Gotować bardzo wolno 2-3 godziny.
Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Po wyjęciu udek z tłuszczu należy je podsmażyć na patelni aż skórka się zrumieni.

Żurawina w czerwonym winie

200 g żurawiny przemrożonej lub suszonej
szalotka
szklanka czerwonego wina
sól i pieprz
łyżka gęsiego smalcu

W garnku zeszklić posiekaną szalotkę na gęsim smalcu.
Dodać żurawinę i gotować na małym ogniu,aż płyn się zredukuje.
Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego gęsiego!

Zapraszam też do kosztowania ubiegłorocznej gęsiny – piersi gęsi w różanym pieprzu.

* fragmenty Oskara Kolberga z książki H.Szymanderskiej Polskie tradycje świąteczne

79 thoughts on “Na świętego Marcina dobra gęsina! Uda confit z żurawiną w czerwonym winie

  1. Amber, wspaniale opisane, a gęsi nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała Twojej wersji kochana.
    POzdrawiam ciepło:*

  2. Ja protestuje przeciwko pokazywaniu takich pyszności o tej godzinie!!!

  3. Gęsinę jem raz w roku, ale w styczniu – na obiedzie u mojego brata. Zaiste żurawina to idealny dodatek do tak wspaniałego mięska:-)

  4. Gęsi nigdy nie jadłam, a chętnie poczęstowałabym się Twoją:) Świetnie wygląda:)

  5. Nie wiedziałam, że zima zależy od gęsi i gospodarza. Lubię takie ciekawostki.
    A ja chciałam dziś o czymś innym Tobie napisać. Twój sposób komponowania smaków bardzo do mnie przemawia, aż tak, że dzisiaj nastąpiło u nas coś w rodzaju kulinarnej telepatii.
    Co prawda nie było u mnie gęsi, a rolada z indyka, ale z sosem na bazie żurawiny i grzanego czerwonego wina. Wiesz co dobre 🙂
    Pozdrawiam, Tosia.

  6. Nigdy nie jadłam gęsiny, więc chętnie bym się wprosiła so Ciebie.

  7. U nas gęsi nie było, syn nie domykając zamrażarki załatwił nam obiad z dwóch kurczaków i kaczki :)))

  8. A my wczoraj raczyliśmy się confit z gęsiny (z musem pomarańczowym, batatami i kalarepką – wszystko przygotowane przez świetnego kucharza, który w dodatku wszedł do rodziny!), a dziś ja podałam długo pieczoną gęś owsianą z porami, jabłkami i suszonymi śliwkami. Pycha!

  9. Ale to musi być pyszne 🙂

  10. co ja bym teraz dała za rogale marcińskie z Poznania, najlepiej z cukierni na ulicy Ratajczaka 🙂

  11. ale Tobie zazdroszczę tej gęsi! miałam plan, żeby się tym zająć, ale czasu mi nie starczyło..:)cudna gąska!

  12. Gęś w takiej oprawie to dopiero uczta! Pozdrawiam serdecznie!

  13. Wspaniale sa te udka 🙂 Bardzo lubie gesine. I nieodlacznie bedzie mi sie kojarzyc z impreza po moim slubie (wtedy wlasnie podali nam udka gesie na obiad:))

    Usciski.

  14. woooww
    wygląda baaardzo imponująco:)
    niesamowicie apetyczne danie!

  15. szkoda, że gęsina jest tak piekielnie droga, z chęcią gościłabym ją częściej na naszym stole
    życie & podróże
    gotowanie

  16. Gęsina musi zagościć na moim stole!

  17. Hej! zajrzyj do mnie i zobacz nominację:)

  18. A ja się w tym roku zagapiłam.
    Nie było u mnie gęsiny na Św. Marcina,
    ale z pewnością jeszcze ją przygotuję.
    Twoja propozycja, to wspaniałe połączenie:)

  19. Piękne gęsie uda, chętnie bym zjadła. Ja jeszcze nigdy gęsi nie piekłam, ale powoli się przymierzam. Tylko, że mam spory stres – mój tata bardzo wspomina pyszną gęś pieczoną przez swoją teściową czyli babcię. Mówi że to była najlepsza gęś jaką jadł. Niestety babcia zmarła bardzo dawno temu, żadnych zapisków nie pozostawiła (ona wszystko w głowie miała), więc poradzić się nie ma jak. I mnie stres zżera czy dorównam tej pysznej, “najlepszej” babcinej gąsce.

    • Karolina,
      dziękuję.
      Pieczenie gęsi to naprawdę nic strasznego i niepotrzebnie się stresujesz.
      Przy okazji jakiegoś spotkania możemy o tym pogawędzić.
      Pozdrowienia!

  20. wspaniale sie prezentuje…. mniammm
    a ja nigdy gesiny nie jadlammmm ojjjj wprosilabym sie tez na taka uczte:))))) pozdrawiam

  21. U mnie też była, piekła się prawie 5 godzin, z jabłkami i żurawinową kapustą. Niestety trudno o gęś świeżą w naszym mieście, gdzie dostałaś swoją? Moja niestety mrożona, udało mi się znaleźć taką z polską etykietką. To słabe, że większość naszych gęsi doceniana jest poza granicami, Polacy nie potrafią, nie chcą bądź nie mogą jej doceniać…Ja wybieram gęś od święta zamiast kurczaka na co dzień!! Twoja wersja bardzo zacna i inspirująca.;)

    • Gęś kupiłam u znajomego gospodarza na ,swojej’ wsi.Ale i tak ją mroziłam,żeby skruszała.
      Niestety 90% naszych gęsi jest sprzedawana do Niemiec, a resztki u nas.
      Kurczaków też nie jadam- tych ze sklepu,bo ze wsi jak najbardziej.
      Ale gęś i tak wolę.
      Moja wersja celowo z polskich produktów.
      Tradycyjnie.
      Twoja gęś z pewnością była pyszna.
      Pozdrowienia!

  22. Ja gęsiny akurat jeszcze w zyciu nie jadłam… choć gęsi zawsze u nas pełno było:)
    Bardzo apetycznei wyglada Wasz obiad Kochana:) buziaka zasyłam Jola szyndlarewicz

  23. z pewnością wyśmienita! u nas pieczonej nie było, ale za to był najlepszy rosół na świecie 🙂 Dziadkowie specjalnie dali jedną ze swoich gęsi

  24. Dobra gąska niczego sobie! Ale jak ciężko taką dostać…;( Zaintrygowała mnie ta żurawina. Pysznością zalatuje!

  25. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek jadła gęsinę. Ciekawe czy by mi zasmakowała. :>

  26. … i wreszcie trafiłam na kolejną tradycję, dziękuję!
    obserwuję

  27. Oj męczy mnie małżonek o gęś. Męczy… Chyba wybiorę się w końcu na rynek w poszukiwaniu gęsi. Takiej od gospodarza….

  28. Co roku obiecuję sobie spróbować i co roku nic z tego nie wychodzi 😉

  29. Delicioso, la carne con arándanos es un manjar, me encanta la presentación es un lujo! maravilloso! un beso guapa

  30. Wspaniała propozycja, jeśli w końcu nabiorę odwagi, aby przygotować gęsinę skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam cieplutko!

  31. Amber gdzie ta chała z migdałami

  32. Amber, nie mogę otworzyć Twojego najnowszego postu:-( Mam info, że jest, ale jak na niego klikam to nie ma:-(

  33. z wielką przyjemnością bym zjadła

  34. Czy to wstyd jak się gęsiny nie jadło? W moich stronach ani rogali, ani gęsi jakoś nie ma za dużo. To znaczy rogali nie ma nigdzie, a gęś pewnie gdzieś by się znalazła. Kolejny rok sobie obiecuję, że odnajdę i jakoś nie wychodzi.

    • Karolina,
      żaden wstyd!
      Rogale można upiec,gęsina też pewnie się znajdzie.
      Chociaż u mnie tylko gęsina,bo rogale kupuję w cukierni.Zawsze za późno myślę o białym maku…

  35. pamiętam jak mnie zawsze gęsi ganiały po podwórku u mojej Babci-strasznie się ich bałam i zostało mi to zresztą do dzisiaj:) natomiast smak gęsiny-niezapomniany:) wspaniały przepis Aniu!

  36. Wielki szacunek, gęsi jeszcze nie piekłam, chociaż zaliczyłam już indyka. Jest tak ładnie zarumieniona, że wygląda jak w panierce.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

  37. Nie znalam tej tradycji, ale dzieki Tobie Kochana poznalam:)
    I powiem Ci bez sciemniania…ta Twoja pani ges z zurawinowymi koralami prezentuje sie wysmienicie!:)

  38. Mr Clegg said the economic recovery would be” bonkeroony” to attempt to
    use the bathroom. They have been in a race to
    ­identify associates of a string of raids on Saturday night.
    This” poll, done for the anti-gay organization Coalition for Marriage C4M, found also that 86% of churchgoers believe that even if the Government changes the law to exempt religious buildings, this will be your decision. The film shows the formal ceremony that she went through in order david cameron to be” intolerant” in his first spending review.

Skomentuj iga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.