Musująca lemoniada z kwiatów czarnego bzu. Pielęgnuj w sobie dziecko!

 

Wiem, że warto pielęgnować w sobie dziecko.
Ciągle się czemuś dziwisz, zadajesz pytania, masz wątpliwości, nie rozumiesz i buntujesz się przeciwko rzeczywistości…
Takie życie z perspektywy dziecka ma sens. Poza tym dzieci wiedzą co jest naprawdę ważne, jest w nich optymizm i nadzieja.
Lubię przebywać z dziećmi, bo nieustannie się od nich uczę. Wielu ważnych rzeczy – dostrzegania szczegółów, czerpania radości z prostych zdarzeń, uważności i powolności. Dziecko nie pędzi, a każdą czynność wykonuje z należną uwagą. Przykłada się do tego, co dla dorosłych z pozoru ma małe znaczenie. Bo dziecko potrafi celebrować świat. Staram się więc pielęgnować dziecko w sobie – ono mieszka w każdym z nas! Jest odważne i wolne.

 

 

Musująca lemoniada z kwiatów czarnego bzu

20 kwiatostanów czarnego bzu
1, 5 litra wody źródlanej ( mineralnej) w temperaturze pokojowej
1/2 cytryny bio
1 butelka Cavy lub Prosecco

Kwiatostany czarnego bzu rozkładamy na białym pergaminie lub prześcieradle na słońcu – pozbędziemy się w ten sposób robaczków, które lubią mieszkać w kwiatach. Uwaga na mszyce! Takich kwiatostanów nie zrywamy. Do dużego słoja – u mnie o pojemności 3 litry – kroimy plastry cytryny i zalewamy wodą. Dodajemy kwiatostany bez gałązek, zakręcamy pokrywka i mieszamy, aby kwiaty pokryły się woda. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc. Co jakiś czas potrząsamy słojem. Rano zlewamy lemoniadę przez sito do drugiego słoja i wstawiamy do lodówki. Do karafki, w której podamy napój, wlewamy lemoniadę do połowy pojemności i uzupełniamy schłodzoną Cavą lub Prosecco. Resztę zakręcamy i stopniowo uzupełniamy karafkę. Delektujemy się musującą lemoniadą w dobrym towarzystwie!

24 thoughts on “Musująca lemoniada z kwiatów czarnego bzu. Pielęgnuj w sobie dziecko!

  1. ależ musi być pyszna

  2. Na pewno orzeźwia 🙂

  3. Idealnie orzeźwia! Dzieckiem być 🙂

  4. Na taka pogodę w ogródku – idealna.

  5. ciepły dzień wygodny fotel na tarasie i ta lemoniada 🙂 to jest to 🙂

  6. Ależ to musi byc pyszne,niewyobrażalnie pyszne! Rześkie, orzeźwiające,chłodne…Niezapomniane chwile…dzieciństwo…boso po trawie, smaki, których już powoli nie ma…

  7. Można się wprosić? Mniam , mniam

  8. Jestem ciągle dzieckiem, ale troszkę wyrośniętym 😉 Ta lemoniada bardzo mi się podoba, wiec częstuję się 😉

  9. Jestem ciekawa tego smaku zchęcią wypróbuję ten przepis na lemoniadę

  10. Cudna! Tak uwielbiam wszelkie mikstur z Prosecco <3

  11. Zaczynają się upały więc taka propozycja na zimno będzie idealna ❤️

  12. Już wiem co zrobię na weekend do picia!

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.