MaeJakGwa.매작 과. Faworki z Korei

 

Czekając na Koleżanki w koreańskiej restauracji Onggi na Moliera (bardzo polecam), wpadła mi w ręce książka Magdy Tomaszewskiej- Bolałek Tradycje kulinarne Korei. Zamówiłam zieloną herbatę z ryżem i zabrałam się za przeglądanie książki. Lektura bardzo ciekawa…Prawie na końcu natknęłam sie na wzmiankę o popularnych koreańskich ciasteczkach maejakgwa.
Bradzo mi się spodobały, są podobne do europejskich faworków. I zaczęłam szukać w ‘sieci’.
Przepisy wyskakiwały bardzo raźnie. Zrobiłam je szybko ciekawa smaku. Zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie.
Podane z dobrą zieloną herbatą są idealnym deserem. W polskim karnawale odnajdują się w sam raz.
Częstujcie się proszę!

 

 

MaeJakGwa.매작 과
oryginalny przepis – klik!

ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżki cukru
1/8 łyżeczki soli
1 łyżka startego imbiru
1/2 szklanki wody

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać cukier. Do drugiej miski wlać wodę i dodać imbir. Wymieszać i przelać przez sito do mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i zostawić na 30 minut. Rozwałkować cienko na prostokąt o grubości 2 mm i wykrawać równe pasy, które kroić na paski 2×6 cm. Na każdym pasku ciasta zrobić trzy nacięcia – jedno dłuższe i dwa krótsze. Przeciagnąć jeden koniec ciasta przez środkowe, najdłuższe nacięcie i uformować ciastko. Gotowe ciastka przykryć ściereczką, aby nie wysychały.

syrop
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyzeczka cynamonu w proszku

Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować 20 minut na małym ogniu. Syrop powinien odparować o połowę.
Wyłączyć grzanie i dodać cynamon. Wymieszać i przykryć.

Pinie lub sezam do posypania ciastek.
Olej ryżowy do smażenia.

W dużym garnku rozgrzać olej. Zrobić test- wrzucić skrawek ciasta. Jeżeli od razu wypłynie, olej jest gotowy. Na gorący olej wrzucać partiami ciastka i smażyć chwilę. Wyjmować na papier kuchenny, a następnie wkładać do syropu i układać je na półmisku. Posypywać pokruszonymi piniami lub sezamem.

Uwaga! zamiast syropu wykorzystałam miód, który lekko rozpuściłam na malutkim ogniu.

16 thoughts on “MaeJakGwa.매작 과. Faworki z Korei

  1. Aniu wyglądają przepysznie 🙂

  2. Przepysznie się prezentują 🙂 Piękne faworki
    A na dokładkę są wegańskie , jak sam wraz dla moich siostrzeńców 😀

  3. Pięknie wyglądają, tak krucho i delikatnie 🙂

  4. Lubię takie faworkowe nowości! Wspaniałe są!

  5. Wyglądają przepysznie!
    Częstowałabym się bez opamiętania… 🙂

  6. Wyglądają fajnie i smakowicie

  7. bardzo ciekawy przepis 🙂 wcześniej o nich nie słyszałam.

    • Aniu,
      w tym poście napisałam jak na nie trafiłam. Zachęcam do poszukiwania ciekawych przepisów.
      A ciasteczka bardzo Ci polecam.

  8. Bardzo ciekawe …. ja już się nie mogę doczekac swojego faworkowania i pączkowania:)

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.