Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

 

 

Maj przekwita najpiękniejszymi kwiatami. Kończy swój czas dorodnymi owocami truskawek i czereśni.
Zapełniłam nimi dzisiejszy koszyk. Wysypały się też urodziwe kurki. Wracając z majowego wyjazdu, spotkałam przy drodze nazbierane kobiałki żółtych grzybków. Z radością przygarnęłam leśne runo, które daje z siebie tyle smaku.
Któż pogardzi szlachetną majową kurką!
U mnie jest teraz królową śniadań i wybornym składnikiem obiadów.
Delektuję się pierwszymi leśnymi darami i zapraszam na łososia w kurkach!

 

 

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem
4 steki z łososia jurajskiego ( pisałam o nim tutaj – klik!)
200 g świeżych kurek
50 g klarowanego masła
4 ząbki czosnku
świeży koper
sól morska i pieprz
bagietka do podania

Mięso łososia myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kurki czyścimy, obieramy czosnek z łupiny, siekamy koper.
Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy kurki i potrząsając patelnią obsmażamy je ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojony czosnek, razem podsmażamy i odstawiamy.
Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, kładziemy steki z łososia i mocno obsmażamy je z obu stron – w środku mięso powinno pozostać różowe. Na łososia przekładamy kurki razem z czosnkiem. Chwilę razem podgrzewamy, posypujemy koprem, solą i pieprzem. Od razu podajemy z grzankami z bagietki.

Polecam też  kurki w wybornej zupie – klik!

8 thoughts on “Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

  1. Jak tak dalej pójdzie i deszczu nie będzie to u nas nie będzie w tym roku kurek, buuu:-( A patelnia z taką zawartością to marzenie…:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      kurki pochodzą z okolic Kozienic. Pani , która je zbierała była zaskoczona, że już są!
      Polecam całe danie – jest rozkosznie pyszne.

  2. Wspaniale połączyłaś smaki…

  3. wiele bym dała, by spróbować tak przyrządzonego łososia 🙂

  4. U nas straszna susza. Dziś po raz pierwszy od bardzo długiego czasu roślinki napiły się deszczu. Pewnie z tego powodu leśnych kurek nie uświadczysz. A ryba z tymi grzybkami smakuje wspaniale:)

    • Post Author Amber

      Dorota,
      wszędzie jest sucho i pewnie grzybów będzie mało ,jak tak dalej pogoda się utrzyma.
      Mi udało się je kupić po drodze i nie zastanawiałam się długo.
      Łosoś z kurkami smakuje wybornie!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.