Letnia dynia i kremowa zupa.Z pleśnią.

Zobaczyłam ją na targu i nie mogłam uwierzyć,że to już! To była wielka dynia! 
Żólta,z piękną skórką.I tak bardzo zatęskniłam za tym smakiem.
I ucieszyłam się,że nie muszę czekać do jesieni.
Sprzedająca miała wątpliwości,czy nie za wcześnie,czy jest już dojrzała.
Kiedy przekroiła dynię,wiedziałam,że jest w sam raz.
Wyobraziłam sobie,jakie pyszności mogę z niej zrobić. Na pierwszym miejscu jest zupa.
Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym
50dkg dyni
2 szklanki rosołu
szalotka
kawałek korzenia imbiru
ząbek czosnku
sól, pieprz
ser pleśniowy
oliwa z oliwek
W garnku rozgrzewam oliwę,wrzucam pokrojoną cebulę,czosnek i imbir.
Podsmażam.Wrzucam dynię obraną ze skóry i pokrojoną na kawałki.
Smażę kilka minut.
Wlewam rosół.Gotuję aż składniki będą miękkie.
Doprawiam solą i pieprzem.Miksuję.
Wlewam do naczyń.Wrzucam ser pleśniowy pokruszony na kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.