L’Arc Varsovie

 

IMG_7868_smallsize_nonwatermarked-2
 

IMG_7844_smallsize_nonwatermarked
 

Restauracja L’Arc Varsovie istnieje trzy lata na kulinarnej mapie Warszawy.
Eleganckie wnętrze i niewielka ilość stolików zachęcają do wejścia.
Można czuć się tutaj kameralnie i swobodnie.
Obsługa dyskretna i przyjazna.
Właściciel lokalu jest Francuzem,od wielu lat mieszka w stolicy.
Restauracja jest znana z ryb i owoców morza.
Ma własne homarium i ostrygarium.
Właściciel sprowadza owoce morza na użytek reatauracyjnej kuchni.
Lokal jest dobrze usytuowany w centrum miasta i pozwala na dogodny dojazd i dotarcie stąd w każde miejsce.
Zostałam zaproszona na menu degustacyjne w wykonaniu szefa kuchni Bartosza Musiała i Jego Zespołu.

Menu degustacyjne

 

IMG_7980_smallsize_nonwatermarked
 

boczek/przegrzebek/mus z papierówk
Udane połączenie mięsa,owoców morza i jabłka.

 

IMG_7980_smallsize_nonwatermarked
 

IMG_8047_smallsize_nonwatermarked
 

sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem
Na oczach gości zaprezentowano przygotowanie sorbetu za pomocą ciekłego azotu.
Smak zachwycający.

 

IMG_8094_smallsize_nonwatermarked
 

Ostryga japońska podana w towarzystwie wodorostów
Dla mnie idealna. Pełna aromatów morza i cytrusów.

 

IMG_8103_smallsize_nonwatermarked
 

Mus z homara/burger brioch z homarem
Smak musu i mięsa homara doskonały.
Szkoda,że było go o wiele za mało w stosunku do bułki…

 

DSC_0221
 

Polędwiczka z dzika/puree z dyni/sos jałowcowy z porto/rosti ziemniaczane/grzyby
Mięso przygotowane metodą sous vide.Delikatne,idealnie soczyste.
Smakowicie komponowało się z jesiennymi dodatkami.

 

DSC_0222-001
 

Dorsz glazurowany w jous z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/piana z topinamburu/szparagi morskie
Fantastyczna kompozycja składników i smaków!

 

DSC_0223
 

Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/brioch w karmelu
Deser śmiały. Bardzo w moim guście.

 

DSC_0206
 

W trakcie spotkania podano szampan Moet& Chandon oraz wino sauvignon blanc Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough 2013.
Dziękuję za niecodzienną gościnę Właścicielowi i całej Załodze L’Arc  Varsovie.
Za stronę organizacyjną i zaproszenie Espr Public Relations.

 

20 thoughts on “L’Arc Varsovie

  1. cóż za piękne zdjęcia! Amber zauroczyły mnie! to musi byc ciekawe i pyszne miejsce 🙂

  2. Bardzo smakowicie i elegancko!

  3. Ta restauracja to miejsce w sam raz dla mojego Męża, który jest wielkim miłośnikiem owoców morza. A w sumie miejsca z dobrymi, świeżymi owocami morza nie jest łatwo znaleźć.

  4. Ten sorbet kusi mnie chyba najbardziej, choć mus z homara też brzmi nieźle:)

  5. Mieszkam niedaleko, ale jeszcze tam nie byłam. twoja relacja bardzo do tego zacheca 🙂

  6. Czyli krótko, warto odwiedzić tę restaurację 🙂

  7. Dawno do Ciebie nie zaglądała … jak zwykle pięknie tu i ze smakiem. Pozdrawiam 🙂

  8. Takie zaproszenie jest bardzo miłe, a jak jeszcze takie pyszności są serwowane…Zazdroszczę:-)

  9. Muszę odwiedzić te restaurację 🙂

Skomentuj Urszula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.