Kwiaty na talerzu.Placuszki z kwiatami czarnego bzu.

Po nocnej burzy wybiegam rano do ogrodu.Witam się z roślinami i ze światem.Zrywam świeżo rozwinięte baldachy czarnego bzu.Będzie kwiatowe śniadanie!

Placuszki z kwiatami czarnego bzu
rozwinięte baldachy czarnego bzu -ilość wg.uznania, ja lubię sporo
20 dkg mąki
2 szklanki maślanki
1 jajko
sól- szczypta

1 łyżka cukru pudru /lub bez,też smaczne/
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej roślinny i masło do smażenia

Przebieram baldachy,odrywam ogonki i łodyżki. Nie płuczę, bo nie powinny być mokre.
Z mąki, żółtek,maślanki rozrabiam ciasto gęstsze niż na naleśniki. Dodaję sodę,szczyptę soli i ewentualnie cukier puder.Mieszam. Ubijam sztywną pianę z białka.Delikatnie mieszam z ciastem. Potem baldachy dzielę na mniejsze części i dokładam do ciasta. Delikatnie łączę.

Smażę na złoto na oleju z masłem.
Polewam  miodem akacjowym.
I oto proszę!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.