Kwiaty cukinii, ricotta i pokrzywa. Pamiętajcie o ogrodach…

 

2014-06-04 12.46.24
 

 

Bluszczem ku oknom 
Kwiatem w samotność 
Poszumem traw 
Drzewem co stoi 
Uspokojeniem 
Wśród tylu spraw 

Pamiętajcie o ogrodach 
Przecież stamtąd przyszliście 
W żar epoki użyczą wam chłodu 
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach 
Czy tak trudno być poetą 
W żar epoki nie użyczy wam chłodu 
Żaden schron, żaden beton
Kroplą pamięci 
Nicią pajęczą 
Zapachem bzu 
Wiesz już na pewno 
Świeżością rzewną 
To właśnie tu 


Pamiętajcie o ogrodach 
Przecież stamtąd przyszliście 
W żar epoki użyczą wam chłodu 
Tylko drzewa, tylko liście 
Pamiętajcie o ogrodach 
Czy tak trudno być poetą 
W żar epoki nie użyczy wam chłodu 
Żaden schron, żaden beton

I dokąd uciec 
W za ciasnym bucie 
Gdy twardy bruk 
Są gdzieś daleko 
Przejrzyste rzeki
I mamy XX wiek

Pamiętajcie o ogrodach
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach
Czy tak trudno być poetą
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton

Jonasz Kofta

 

 

2014-06-04 12.40.31
 

Kwiaty cukinii zapiekane z ricottą,pokrzywą i ziołami

cztery duże kwiaty cukinii
200 g świeżej ricotty (najlepiej kupić we włoskim sklepie)
wiejskie jajko
garść najmłodyszych liści pokrzywy ,zrywanych z samego wierzchołka rośliny
łyżka posiekanej szałwii
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka do kawy papryczki Espelette w proszku lub innej ostrej
sok i skórka otarta z limonki
sól morska
oliwa

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Z kwiatów cukinii wyrwać pręciki.
Ser przełożyć do miski.Dodać jajko, posiekaną pokrzywę i zioła.
Wymieszać.
Dodać sok i skórkę z limonki.
Doprawić do smaku solą i Espelette.
Farszem napełnić kwiaty.
Naczynie do zapiekania spryskać oliwą.
Ułożyć nadziane kwiaty i pokropić je oliwą.
Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.

30 thoughts on “Kwiaty cukinii, ricotta i pokrzywa. Pamiętajcie o ogrodach…

  1. Bardzo ciekawie skomponowane danie 🙂 Nie wiem czy odważyłabym się je zrobić, ale spróbować na pewno tak 🙂

  2. Pycha! Zazdroszczę, u mnie dopiero rosną 🙂

  3. Wspaniała potrawa, żal że nie mogę jej zrobić…Zawsze lubię tu zaglądać 🙂 pozdrowienia

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      może kwiaty cukinii wkrótce u Ciebie zakwitną.
      Trzymam kciuki!
      Dziękuję.

  4. O Aniu, takie kwiaty , tak pysznym zielskiem nadziane to ja poproszę jutro na obiad , można ?

  5. Aniu, chętnie spróbowałabym Twojego dania. Wygląda bardzo apetycznie i intrygująco. Składniki wspaniałe 🙂
    pozdrawiam serdecznie.

  6. Nic nie powiem. W to miejsce wymownie się obliżę…

  7. Wspaniałości 🙂 do moich kwiatów jeszcze daleko !

  8. Przypomniałaś mi problem z zeszłego roku – dla mnie są nie do dostania kwiaty cukinii;-(
    Popatrzę sobie, bo są cudne:-))

    • Post Author Amber

      Marzena,
      można je wyhodować,na swojej działce,u rodziny,znajomych…
      Pozdrowienia!

  9. Cudowne. Wyglądają bajecznie.

  10. Mam nadzieję, że uda mi się w końcu zdobyć cukiniowe kwiaty,
    a wtedy tak pysznie je sobie nadzieję:)

  11. mmmniam.. rewalacyjnie się prezentują 🙂 wysztkie Twoje dania są wspaniałe!

  12. W weekend rzucam się na łowy pokrzywy. Właściwie to nic trudnego bo na dzikich polach są połacie pokrzywy, którą do tej pory suszyłam i wykorzystywałam do płukania włosów. Ale taki pomysł na jej wykorzystanie bardzo mi się podoba

    • Post Author Amber

      Dżemdżus,
      pokrzywa do jedzenia jest pyszna.
      Wiosną robiłam omlet z jej udziałem.
      Gotuję zupę,robię sałatki.
      Teraz zrywaj tylko najmłodsze liście do potraw.
      Do włosów można wszystkie.

  13. Pełnia lata i choć to kalendarzowe tuż tuż, to wczesna wiosna i obecne upały dają posmak lipcowy, a w ogrodach już kabaczki i cukinie śmiało pęcznieją na uciechę smakoszy.
    Pyszna ta potrawa, nieskomplikowana i leciutka witaminowa bomba.

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      mamy wczesne lato za sprawą pogody.
      Lipy już kwitną.
      A kwiaty cukinii będą długo.
      Warto je jeść, bo są kwintesencją lata.

  14. Oj Amber, kusisz niesamowicie tymi kwiatami cukinii 🙂

  15. Bardzo ciekawy pomysł 🙂

Comments are closed.