Kulicz. Królowa wielkanocnych bab. Wiosennego świętowania!

 

DSC_0125-001
 

Święta Wielkiej Nocy są dla mnie niezwykłe.
To czas budzącego się nowego życia, dobrej zmiany. Początek wszystkiego.
A najważniejszym akcentem wielkanocnej historii jest baba.
Muślinowa i szafranowa. Kuglof i Kulicz. To moje ulubione.
W moim rodzinnym domu nie mogło zabraknąć drożdżowej baby. Uważano, że jest ona symbolem umiejętności, doskonałości i dostatku.
W tę Wielkanoc Kulicz jest u nas królową!
Wyjątkowa ukraińska baba na ziemniaczanym zaczynie. Tym razem przepis zaczerpnęłam z fantastycznej książki Oli Hercules Mamuszka.
Wielkanoc to najważniejsze święto religijne na Ukrainie.
Piecze się tam z tej okazji wiele bab. Kulicz, a na południu kraju paska, grają zdecydowanie pierwsze skrzypce.
Skosztujmy zatem królowej wielkanocnych bab.
Wiosennego świętowania!

 

DSC_0149
 

Kulicz
przepis na trzy baby po 800 g

zaczyn
3 ziemniaki, obrane i pokrojone na małe kawałki
1 litr zimnej wody
3 łyżki ekologicznej mąki

ciasto
250 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
4 żółtka, w temperaturze pokojowej
150 g miałkiego cukru
1 kg mąki
olej słonecznikowy, do nasmarowania
100 g sułtanek

lukier
175 g cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki wody

3 puszki o pojemności 800 ml ( ja wykorzystałam o poj. 330 ml, 500 ml i 800 ml)

1. Przyrządzić zaczyn: włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, aż zmiękną.
2. Odlać większość wody, pozostawiając 200 ml. Utłuc z nią ziemniaki.
3. Dodać mąkę i starannie wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
4. PO tym czasie dodać do zaczynu mleko i drożdże i starannie wymieszać.
5. W dużej misce ubijać jajka z cukrem, aż zrobią się puszyste.
6. Dodać do jajek zaczyn z mlekiem. Delikatnie połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać – ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
7. Zwilżyć dłonie olejem słonecznikowym i zagniatać ciasto przez 15 minut. Posypać stolnicę sułtankami i wgnieść je do ciasta.
8. Podzielić ciasto na 3 części. Nasmarwać olejem umyte puszki i nałożyć do nich ciasto do połowy wysokości. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
9. Tymczasem rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.
10. Ustawić puszki z ciastem na blazse i piec 40- 45 minut ( ciasto w małych 330 ml piekłam 20 minut) na najniższym poziomie piekarnika. Odczekać, aż ciasto w puszkach całkowicie ostygnie, a następnie okroić je długim nożem wzdłuż ścianek i wyjąć.
11. Przygotować lukier. W misce utrzeć cukier puder z esencją waniliową i wodą. Rozprowadzić po wierzchu bab, pozwalając, aby ściekał po bokach.

Po inne wielkanocne inspiracje zapraszam do folderu WielkaNoc.

30 thoughts on “Kulicz. Królowa wielkanocnych bab. Wiosennego świętowania!

  1. Ale fajny pomysł na baby. Super 🙂

  2. U nas właśnie nigdy nie było baby drożdżowej, a przepis bardzo mnie zaciekawił. Ja jej nie spróbuję, ale gościom mogę przecież zaserwować:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      przepis jest tradycyjny, a baby pyszne.
      Przez zaczyn ziemniaczany długo trzymają świeżość.
      Polecam!

  3. oooo takiej baby jeszcze nie widziałam! wyglądają cudnie! Wesołych Świąt Aniu 🙂

  4. świetne te baby, ekstra pomysł 🙂

  5. Wow jak baba, Kulicze uwielbiam ,a twoje Aniu prezentują po cesarsku
    Aniu a książka fajna?

  6. Nigdy nie słyszałam o tych babach, a już w szczególności o metodzie pieczenia w metalowych puszkach. Efekt jest naprawdę świetny 🙂

    • Post Author Amber

      Zuziu,
      a ja piekę kulicz od jakiegoś czasu. Jest rewelacyjna w smaku.
      W puszkach piecze się cudnie i właśnie wychodzi taka kula!

  7. Bez baby drożdżowej nie wyobrażam sobie świąt! Kulicz to jedna z moich ulubionych!
    Skorzystam z przepisu, pewnie w przyszłym roku 🙂 Cudne!
    Najlepszego dla Was! Wspaniałego wypoczynku! Smakowitych Świąt!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      i ja, bez baby na drożdżach nie ma świętowania.
      Polecam przepis, bardzo.
      Dziękuję i wzajemnie dla Ciebie wszystkiego dobrego!

  8. Aniu-znalazłaś bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie słyszałam, żeby babkę piec na ziemniaczanym zaczynie 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wspaniałych Świąt 🙂

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      kulicz zanm od dawna. To wyjątkowa baba.
      A zaczym ziemniaczany powoduje, że nie wysycha tak jak inne drożdżowe.
      Niech te święta będą dla Ciebie czasem spokoju i radości!

  9. takich bab to jeszcze nie widziałam, pięknie! Wesołych i spokojnych świąt! 🙂

  10. Super wyglądają! Niestety miałabym problem z tymi puszkami:)
    Ja właśnie jestem po degustacji mojej debiutanckiej szafranowej i już jestem jej wielbicielką.

    • Post Author Amber

      Mątewko,
      dziękuję. A jaki problem można mieć z puszkami? To taka sama forma do pieczenia, jak inne dostępne.
      Szafranowa baba jest doskonała.
      Pozdrawiam Cię

  11. Super pomysł. Wesołych Świat! 🙂

  12. Wyglądają niesamowicie, no po prostu zjawisko kulinarne !!! A puszki wykorzystane jako foremki – bomba. Pozdrawiam. Ala

  13. Aniu już wiem jaką upiekę w przyszłym roku …tylko chyba raczej zrobię ją w tradycyjnej formie, bo te puszki i ich ostre brzegi przerażają:) buziaków moc

    • Jolu, miło mi, że skorzystasz z tego przepisu.
      Ale ostre brzegi puszek wcale takie ‘przerażające’ nie są. Nie bardziej, niż inne naczynia i kuchenne akcesoria.
      Piekłam w nich baby i nic mi się nie stało…
      Pozdrowienia!

  14. Bardzo ciekawy przepis i sposób przygotowania, super! 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.