Kotlety z dorsza i boczku, sałatka z fasoli z ogórkiem. Regionalnie na przednówku

 

Wyjadamy zeszłoroczne zapasy. Słoików z pomidorami, konfiturami i kiszonkami znacznie ubyło. Kończą się mrożone owoce, które przypominały nam letnie dni i znacznie umilały zimowy czas. Na straganach pełno jeszcze korzeniowych z jesiennych plonów. Raczymy się więc tym co jest. Wiadomo, przednówek!
Ale już coś zaczyna się zielenić, przybywa zielonych liści na bazarkach. W ubiegły weekend kupiłam piękne pęczki rukoli z żółtym kwieciem i klajtonię. Dodawaliśmy te nowe zieloności do czego się dało. Ciekawe, jak niewielka ilość nowalijek potrafi nas uszczęśliwić kulinarnie. Niecierpliwie czekam na jutrzejszą wyprawę po zielone…
Dzisiaj natomiast jedliśmy regionalnie, z przyjemnością delektując się każdym kęsem. I było też trochę zielono.
Na przednówku nie musi być nudno.

 

 

Kaszubskie kotlety z dorsza i boczku
350 g świeżego boczku (u mnie mięso rasy puławska)
250 g filetów z dorsza
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 łyżeczka majeranku ( dałam dwie)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia kotletów
2 łyżki smalcu do smażenia ( wykorzystałam smalec z mangalicy)
2 łyżki masła

Dorsza, boczek i bułkę odciśniętą z mleka przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. Usmażone kotlety układamy w rondlu, dodajemy masło i podgrzewamy przez chwilę pod przykryciem.

Sałatka z fasoli i ogórka
( prawie gietrzwałdzka)

300 g ugotowanej fasoli Jaś ( dałam drobną białą)
2 ogórki węże
liście dzikiego czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
Obrane ogórki kroimy w kostkę ( wykroiłam gniazda nasienna, aby nie puściły soku). Siekamy liście czosnku. W misce mieszamy fasolę, czosnek i ogórki. Polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem.

* oba przepisy pochodzą z książki Hanny Szymanderskiej – Kuchnia polska potrawy regionalne

22 thoughts on “Kotlety z dorsza i boczku, sałatka z fasoli z ogórkiem. Regionalnie na przednówku

  1. ostatnio jem dużo ryb, uwielbiam je 🙂 Smakowite danie:) Dorsz to moja ulubiona ryba chyba:)

  2. Uwielbiam rybne kotleciki, ale takiej wersji – z boczkiem, jeszcze nie próbowałam 🙂

  3. Aniu, zaintrygowałaś mnie tą sałatka, niecodzienna 🙂

  4. Mmm, rarytas <3 Pięknie podane, pysznie! 🙂

  5. Danie doskonałe. Kotlety przepyszne.

  6. Świetne kotlety! Musze przyznać, że całkiem niedawno próbowałam połączenia ryby z boczkiem w nadzieniu do pierogów i bardzo mi smakowało :-).

  7. Aniu kochana, no na takie kotleciki to ja się wpraszam, pyszności 🙂

  8. Zaciekawiłaś mnie tym połączaniem rybno – mięsnym!
    Smacznie wyglada, więc muszę spróbować!
    Sałatka rewelacja!
    Pozdrawiam

    • Kamila,
      to rybno mięsne połączenie jest bardzo smaczne. Mnie urzekło kiedyś i lubię wracać do tych smaków.
      Sałatka za to smakuje doskonale sama i z dodatkami.
      Smacznego!

  9. na Kaszubach dodają boczek albo słoninkę do kotletów dzięki temu są soczyste… wiem bom tam wychowana:) zawsze robię kotlety rybne z dodatkiem tłustego mięska… najlepsze:)

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.