Klopsiki z czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie. Jajka faszerowane zielonymi oliwkami. Tydzień hiszpańskich oliwek!

 

DSC_0267
 

Hiszpańskie oliwki – to magiczne połączenie czterech smaków – słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego.
Idealne jako składnik wielu dań, przystawek, tapas czy sałatek.
Hiszpańskie Oliwki to niesłychane bogactwo rodzajów, odmian i kolorów.
To eksplozja smaków i niezliczone możliwości wykorzystania ich w kuchni.
W ramach kampanii promującej Hiszpańskie Oliwki, produktów pochodzących od hiszpańskich producentów, w której biorę udział, chcę zaprezentować dwa dania z ich udziałem.
Hiszapńskie Oliwki nadają im szczególny i niepowtarzalny smak.
Polecam też odwiedziny strony ‚Hiszpańskie Oliwki’ – www.hiszpanskieoliwki.pl i fp na Fb.

 

DSC_0268
 

Klopsiki z czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie
Albóndigas con aceitunas negras en salsa de tomate

klopsiki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki posiekanych listków oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki czerstwego pokruszonego chleba
1 jajo
2 łyżki oliwy EV

sos pomidorowy z czarnymi oliwkami:
1 średnia cebula
1 mała czerwona chili
1 laska cynamonu
1 łyżeczka hiszpańskiej słodkiej wędzonej papryki
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 ml bulionu wołowego
1 łyżka oliwy EV
150 g hiszpańskich czarnych oliwek bez pestek

Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, jajko i pokruszony chleb. Mieszamy dokładnie i formujemy małe klopsiki. Układamy je na desce, pzrykrywamy ściereczką i wkładamy na 15 minut do lodówki. Smażymy je partiami w sporym garnku na oliwie. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.

Do tego samego rondla wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane chili i słodką paprykę. Smażymy, mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodajemy laskę cynamonu, pomidory razem z sokiem, przecier pomidorowy i bulion wołowy. Dusimy 10 minut. Dodajemy oliwki i klopsiki i dusimy kolejne 10-15 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

 

DSC_0273
 

Diabelskie jajka z zielonymi oliwkami nadziewanymi papryką
Huevos a la diabla

2 wiejskie jaja
1 czerwone chili
50 g hiszpańskich zielonych oliwek nadziewanych papryką
2 łyżki domowego majonezu
sól do smaku
1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej słodkiej papryki do posypania
świeży koper i chili do podania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Oliwki kroimy na małe kawałki, kilka zostawiamy do dekoracji.
Chili pozbawiamy pestek i kroimy je w kostkę.  Jajka obieramy, przekrawamy poziomo i wyjmujemy żółtka.
Do naczynia wkladamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy pokrojone chili, oliwki i majonez. Mieszamy i doprawiamy solą. Masą nadziewamy białka. Dekorujemy oliwkami, chili i posypujemy słodką wędzoną papryką. Podajemy ze świeżym koprem.

A oto zbiór przepisów opublikowanych na blogach biorących udział w akcji Tydzień z Hiszpańskimi Oliwkami.

http://hiszpanskieoliwki.pl/docs/tydzien-z-hiszpanskimi-oliwkami.pdf

hiszpańskie oliwki

16 thoughts on “Klopsiki z czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie. Jajka faszerowane zielonymi oliwkami. Tydzień hiszpańskich oliwek!

  1. Super pomysł, bardzo apetycznie 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  2. Ależ obiad ! Pierwsza liga. Bardzo apetyczne!

  3. ooo wspaniala propozycja ! :))

  4. Bardzo ciekawe i smakowite dania!
    Miłego wypoczynku!

  5. Te klopsiki z czarnymi oliwkami wciągnęłabym z chęcią;-)

  6. Wyglądają bardzo apetycznie. Moje smaki 🙂

  7. Pyszne propozycje. Bardzo się cieszę, że mogłam cię poznać na warsztatach 🙂

  8. Po prawdzie nie przepadam za oliwkami. Jedyne co naprawdę lubię i mogę jeść pasjami to tepanada. Podejrzewam, że i w takim połączeniu bym polubiła.

    • Post Author Amber

      Tofko, tapenada to oliwki wszak!
      Spróbuj w takim połączeniu, smakują super.

Comments are closed.