Kiedy porzeczki nadchodzi kres. Biało czerwona tarta z ricottą

Kiedy porzeczki nadchodzi kres…
Robię tartę.
Ulubione nasze ciasto.
Cieniutki kruchy spód i mnóstwo nadzienia.
Serowo-kwaśne smaki doskonale pasują do  podwieczorku.
Podsumowujemy wtedy dzień.
Rozmawiamy co nam się wydarzyło.
Między jednym kęsem a drugim opowiadamy dzisiejsze historie.
J.odkrył nowy tapas bar.
Ja na wsi widziałam cztery bociany spacerujące po łące.
Między jednym a drugim łykiem kawy planujemy kolejny wyjazd.
Cudne lato nas rozpędziło.
Chce nam się znowu pakować walizki.
Przewodnik już leży na półce.
Będzie pięknie.
Ale teraz tarty czas!

Trata z ricottą i porzeczkami

ciasto z tego przepisu

250g mąki
1 jajko
łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki octu owocowego- użyłam jabłkowy
10 dkg masła

Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj miękkie masło,jajko,ocet i wodę .
Zagnieć szybko,uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Wysmaruj masłem formę,wyjmij ciasto z lodówki.
Rozwałkuj na centymetr,wyłóż ciastem formę.
Ponakłówaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w 180 st.C.

Kawałek ciasta można odłożyć i zrobić z niego wałeczki oddzielające od siebie kolory porzeczek.

Nadzienie z ricotty i porzeczek

250g ricotty
domowy cukier waniliowy
500g czerwonych i białych porzeczek
brązowy cukier

Ricottę zmiksowałam z cukrem waniliowym – ilość cukru wg uznania.
Porzeczki opłukałam i oderwałam od gałązek.Wysuszyłam je na papierowym ręczniku.
Na ciasto wyłożyłam ricottę, a następnie porzeczki.
Posypałam brązowym cukrem.
Zapiekałam 25 minut w nagrzanym do 180 st.C piekarniku.
Podałam jeszcze ciepłą posypaną cukrem pudrem.

To chyba ostanie porzeczki.
Delektujmy się!

95 thoughts on “Kiedy porzeczki nadchodzi kres. Biało czerwona tarta z ricottą

  1. Pyszna tarta ! Dobre jedzenie sprzyja miłym rozmowom 🙂
    A u mnie juz dawno po porzeczkach…

  2. wyjątkowej urody ta tarta

    • Aluś,
      pięknie Cię czytać!

    • Aniu*
      A porzeczki i to wszystkie kolory to kolor mojego dzieciństwa tego najwcześniejszego, kiesy mieszkaliśmy u Dziadków jeszcze, a tam w porzeczkarni jak z Siostrą nazywaliśmy kilkadziesiąt krzaków jakie tam były we wszystkich trzech kolorach mieszkały wróżki , ja bardzo w to wierzyłam , ba ja tam daję słowo 😀 widywałam Wróżki 😀

  3. Alu,
    ja też uwielbiałam bawić się w krzakach porzeczek.
    I pojadać je.
    Dlatego pewnie tak lubię porzeczki.
    A wróżki na pewno w nich mieszkały.
    Cudowne wspomnienia…

  4. Ja tez lubie porzeczki, wspaniale na tarte

  5. wpraszam się na kawałek tego porzeczkowego cuda! ^^

  6. Ciekawe gdzie się wybieracie. Bardzo mi się podoba Twoje dzieło, muszę się śpieszyć, aby je wypróbować:)

  7. ale chciałabym kawałeczek!!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  8. Lekko kwaskowata porzeczkowa tarta, to coś co zdecydowanie i mi przypadłoby do gustu.
    Lubię takie pogawędki przy posiłku i planowanie wyjazdów 🙂

  9. A ja wyobraź sobie Aniu odkryłam porzeczki dopiero w tym sezonie. Jakoś tak nigdy mnie nie przekonywały aż w tym roku nagle trafiła mnie porzeczkowa strzała amora. Zakochałam się w nich do szaleństwa i powoli nawet truskawki zaczynają przegrywać walkę o moje względy. Twoja tarta jest idealnym dopełnieniem porzeczkowego sezonu. Szkoda, że porzeczki już u mnie na rynku się skończyły. Będę musiała poczekać do kolejnego sezonu a tymczasem pozostaje mi tylko posmakować Twoich cudownie porzeczkowych zdjęć:-D Pozdrawiam Cię cieplutko:-D

  10. cudowna ta tarta 🙂 Bardzo lubię takie właśnie – “cieniutki kruchy spód i mnóstwo nadzienia”
    mam nadzieję, że te bociany, które widziałaś nie zebrały się na “sejmik” żeby już odlatywać 🙂
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    • Kasiu,
      jak miło,ze zajrzałaś!
      Dziękuję za ciepłe słowa.
      A bociany zapewne wkrótce odlecą.
      Na mojej wsi znikają koło 20-go sierpnia.
      Niestety…
      Uściski!

  11. I znowu porzeczki:-) Dzisiaj nie będę mogła spać:-(

  12. o jakie smakowitosci ….. mniam a wlasnie ostatnio tarta mi sie marzy zrobic…. pozdrawiam serdecznie

  13. How beautiful! I love those golden currant, they look very tempting.

  14. Wyobrażam sobie, że musi smakować naprawdę wspaniale. Uwielbiam owocowe tarty, a ricotta… Cóż, dla mnie bywa lepsza niż mascarpone 😉

  15. też najbardziej lubię tarty owocowe latem:)
    plus też bym z chęcią gdzieś jeszcze pojechała:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

  16. wyjątkowo piękna tarta:) a dla podniebienia to istna rozkosz:) już sobie wyobrażam te połączenia smakowe! mniammmmmm
    pozdrawiam cię serdecznie
    i powodzenia w planowaniu kolejnej podróży;)

  17. Czyli u Ciebie też sezon porzeczkowy dobiegł końca.
    Piękna tarta, idealna na pożegnanie:)

  18. ciasta porzeczkowe przypominają mi Babcię. miło, sentymentalnie, jak po babcinym obiedzie….

  19. Pyszna tarta z mnóstwem owoców- z powodu taki wypieków kocham lato!

  20. Uwielbiam porzeczki, jak uda mi się dorwać je w sklepie to zrobię Twoją tartę na weekend. 🙂

  21. Śliczne to Twoje ciacho! 😉

  22. Wspaniałe pożegnanie, chociaż wielka szkoda, że to już. Czekam z utęsknieniem na przyszłoroczne kolorowe kulki 🙂 Pozdrawiam i życzę udanych wypraw!

  23. Chociaz najbardziej lubie porzeczki takie prosto z krzaczka to nie pogardzilabym kawalkiem tej pysznej tarty 🙂 Wyglada wprost doskonale! U nas porzeczki jeszcze sa, mam tez w zamrazarce kilka woreczkow “na czarna godzine” wiec jestem zabezpieczona 🙂

    Usciski.

  24. U mnie porzeczki dopiero co się skończyły, a już za nimi tęsknię…

  25. Piękna! uwielbiam porzeczki.

    P.S.
    wiesz? już dwa razy robiłam crumble, będę Ci dozgonnie wdzięczna :))

  26. Bardzo patriotyczny deser. Pięknie by wyglądała na zielonej trawce 🙂

  27. Amber, dziś z jedzonkiem na Majorce było lepiej! A z herbaty przerzuciłam się na sok pomarańczowy, bo mają tu świeżo wyciskany. A na dobrą paellę jeszcze trafię, jeśli nie na wyspie, to na lądzie! 😉 Pozdrawiam serdecznie!

    • Renula,
      to wspaniale!
      Wybierajcie miejsca,gdzie jedzą miejscowi.
      Unikajcie lokali dla turystów.
      Niestety właściciele są przekonani,że turysta nie zna się na miejscowej kuchni i daje co uważa,oszczędzając na jakości.
      Wszystkiego smacznego!

  28. Ta tarta wygląda idealnie. A porzeczki plus ricotta to przepyszny duet 🙂

  29. I wish I could find those adorable little berries down here in the south. They are so beautiful on top of anything!

  30. Piękna tarta, fajne domowe opowieści przy stole. I plan schyłkowoletnich podróży! 🙂

  31. Smakowicie ilustrujesz życie..ciut słowa, ciut nostalgii i pyszna tarta 🙂 Wspaniałe są te twoje chwile 🙂

  32. Dzień dobry
    Ślę Ci uśmiech szczery wraz z powiewem lata…
    Życzę Tobie miłości od całego świata …

    UŚMIECHAM SIĘ DO CIEBIE
    TAK CO DZIEŃ WITAM CIĘ
    BĄDŹ ZDRÓW,JUTRO WPADNĘ ZNÓW
    BUZIACZKI

  33. Porzeczki są cudowne. Jedne z nielicznych owoców, które jadam 😉 Amber, przy okazji musze zapytać o szablon Twojego profilu, miałam taki kiedyś, a teraz kompletnie nie wiem jak go odzyskać! będę wdzięczna, pzdr cieplutko!

  34. O mamo…ale cudo…piekna ta Twoja tarta! Moglabym sie tak na nia patrzec i patrzec…Az szkoda jej jesc! – i to mowie ja, lasuch nad lasuchami:)))
    Udanej niedzieli! :*

  35. O jejuniu, to musi być pyszne !!!

  36. ale pyszności masz na swoim blogu 🙂

  37. Pięknie podane , jak zawsze 🙂
    pozdrawiam

  38. Akurat porzeczkom, nawet w tak pięknej postaci, mówię zdecydowane nie! Brrr. Wino lub naleweczka to i owszem. Ale co to, to nie.

  39. Urzekłaś mnie…słowem, obrazem i pomysłem:-). Pięknie tu u Ciebie:-)

  40. Milusiego wieczorku
    Niech ten tak pogodnie rozpoczęty tydzień
    będzie dla Was dobrym tygodniem. Cieplutko pozdrawiam

  41. Ojej porzeczki… Szkoda, że nie widzisz wymownego spojrzenia mojego K. 🙂 Nie mam wyjścia 🙂 Następnym razem będą porzeczki 🙂
    Pozdrawiam słonecznie 😉

  42. Urzekłaś mnie tą tartą:) ….jest cudowna:) ….u nas porzeczek już nie ma, ale na przyszły rok bedzie jak znalazł:) pozdrawiam ciepło Jola

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.