Jagodzianki z kruszonką bez lukru! Lipcowa klasyka

 

Wiadomo, że jak lipiec to jagodzianki i pierogi z jagodami. Letnia klasyka!
A jagodowe bułeczki to u mnie z kruszonką, którą bardzo lubię. Te miały być wyjątkowo z lukrem, ale…odruchowo zrobiłam kruszonkę. No cóż, zamiłowania nie przezwyciężysz. J. nie wydawał się rozczarowany, kiedy zobaczył blachę upieczonych jagodzianek…bez lukru.
To ja od razu chwytam jedną!
– Wolałbyś z lukrem?
– Skąd! Ale kruszonkę zawsze można polukrować…

 

 

Jagodzianki z kruszonką bez lukru!
ciasto
25 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
3 żółtka
500 g mąki tortowej
100 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

nadzienie
300 g świeżych jagód
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

kruszonka
40 g masła
50 g mąki
20 g cukru trzcinowego

do posmarowania
1 jajko
2 łyżki mleka

Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj aby nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie. Do misy robota wlej żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę. Dodaj zaczyn drożdżowy i miksuj dodając stopniowo mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wlej masło i miksuj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryj je ścierką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia – na około godzinę lub do podwojenia objętości.
Składniki kruszonki przełóż do małej miski i rozcieraj w palcach robiąc kruszonkę. Można to też zrobić za pomocą robota.
Przebrane jagody wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i pudrem. Dzięki temu jagody nie wypłyną z ciasta.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt i podziel na 8 prostokątów. Na środek każdego nałóż porcję jagód i dokładnie zlep formując podłużny kształt. Układaj na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj wyrośnięte jagodzianki. Posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut aż będą złote. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw je jeszcze na 5 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostygnięcia.

Możesz też upiec:

Jagodzianki na jogurcie
Jagodniki
Jagodowe tarty
Ciasto z jagodami i kruszonką

Jagodzianki piekłam na papierze do pieczenia, który jest wykonany z niebielonej pulpy, pochodzącej z odpowiedzialnej gospodarki leśnej, kompostowalny w przydomowych kompostownikach, pokryty powłoką silikonową (z piasku i kwarcu). Niewybielany, naturalnie brązowy, wolny od chloru. Karton, w który papier jest zapakowany nadaje się do recyklingu lub na kompost. Do nadruków użyto farby roślinnej. Można go kupić w Better Land – drogerii ekologicznej.

40 thoughts on “Jagodzianki z kruszonką bez lukru! Lipcowa klasyka

  1. o rany zjadłabym sobie taką pyszną jagodziankę

  2. Amber – wspaniałe, pełno nadzienia, a bez lukru to jak najbardziej dla mnie 😉 Pożeram z ekranu monitora ;D Pozdrawiam

  3. Chętnie wypróbuję i ten przepis, teraz często robię jagodzianki 🙂

  4. Ale napakowane jagodami, mniam…:-) Uwielbiam:-) Z kruszonką czy z lukrem, obie wersje pyszne:-)

  5. Ech, takie pyszności. Może się skuszę żeby mężowi upiec, tylko czy jagody gdzieś dostanę? Może borowki mogłyby być?

  6. Papierowa Łowczyni

    Jak ja uwielbiam jagodzianki.. ale mi smaka zrobiłaś. Z przyjemnością wykorzystam Twój przepis 🙂

  7. Masz rację: to klasyka lipca 🙂 Zapisuję kolejny przepis do spróbowania 🙂

  8. Tak właśnie tego potrzebowałam- jagodzianek.
    Coś za mną chodziło i dzięki Tobie już wiem co.
    Nie boję się wyznać Ci miłość za ten przepis! hehehe

  9. Ale narobilas mi ochoty na te bułeczki że chyba jeszcze dziś je upieke 🙂 dawno takich i podobnych nie jadłam 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu,
      cudnie! To najlepszy komentarz, jeżeli zrobisz coś i ktoś chce to zrobić u siebie.
      Smacznego!

  10. Pyszności, uwielbiam jagody, bardzo smakowicie wyglądają

  11. Śliczne, pyszne i mus piec, ja tez piekłam jagodzianki w tym tygodniu.
    Pozdrawiam

  12. czy można się wprosić na jagodziankę?

  13. Mega przepis! Z lukrem uwielbiamy 🙂

  14. O rety…. kochana, jaka ja znowu głodna jestem na widok tych zdjęć… trzeba będzie poczynić jagodzianki mi się zdaje 🙂

  15. Jagodzianki są wspaniałe 🙂 Mało ciasta, mnóstwo nadzienia – tak lubię, i to bardzo :)chętnie przepis wypróbuję 🙂

  16. aż ślinka cieknie ! Kocham jagodzianki

  17. A dla mnie koniecznie jeszcze do tego lukier, bo lubię 🙂
    Znakomity przepis, kusisz bardzo!

  18. Wyglądają znacznie lepiej od tych kupnych 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.