Gruszkowy krem z gorgonzolą i czerwonym pieprzem. Sezonowo od A do M

 

dsc_0317
 

 

Potrzebuję zatrzymania.
Ten moment jest tylko mój.
Nie umiem go zdefiniować i nazwać…
Jest jak wszechświat.
Ważny jest każdy dzień.
Dzień jest jak raj.
Nieskończenie piękny i nieprzewidywalny.
Spotkanie w ogródku na kawę.
Książka pełna nowych hitorii.
Świadomość, że jestem tu na chwilę…
Że nasz świat jest pełen manipulacji…
Że łatwiej jest, kiedy poznajemy swoje potrzeby i wartości.
Między myślami kupuję parę czerwonych gruszek.
Zaczekają na gruszkowe spotkanie od A do M.
Ważne jest to, co stawiamy na stole…

 

dsc_0313
 

dsc_0319
 

Gruszkowy krem z gorgonzolą i czerwonym pieprzem

2 dojrzałe gruszki typu Klapsa
1 duży ziemniak
1 szalotka
1 łyżeczka soku z limonki
sól i bialy pieprz do smaku
1 łyżka oliwy EV
50 g gorgonzoli dolce
1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Gruszki obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Ziemniak tak samo obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę i smażymy ją 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i smażymy razem 10 minut. Dodajemy gruszki i dusimy wolno, aż wszystkie składniki będą miękkie. Miksujemy blenderem i dodajemy sól i pieprz do smaku. Krem podgrzewamy i dolewamy sok z limonki, mieszamy.  Przekładamy go do przygotowanych naczyń, układamy kostki gorgonzoli i posypujemy ziarnami czerwonego pieprzu.

 

18 thoughts on “Gruszkowy krem z gorgonzolą i czerwonym pieprzem. Sezonowo od A do M

  1. amanda-butikzprzepisami

    Jak u Wisławy Sz. – pochwała najprostszych rzeczy 🙂 Wspaniały krem gruszkowy – bo “ważne, co stawiamy na stole” 🙂

  2. Ja też potrzebuję zatrzymania, tak jak powietrza. Szczególnie wtedy, gdy czasu jak na lekarstwo.
    Krem gruszkowy brzmi intrygująco! Idealnie pasuje do słonecznego września! Dziękuję Ci za kolejne wspólne chwile. 🙂

  3. Na taki krem jeszcze nie wpadłam, choć u mnie kremy często w domu. Połączenie smaków znam bo robię takie risotto

  4. Piekne gruszki Amber! A kremu chetnie bym sprobowala chociaz za gorgonzola nie przepadam…

    Pozdrowienia 🙂

    • Majko,
      gruszki mają w sobie coś z obrazów holenderskich mistrzów…
      Gorgonzola w tym kremie spełnia ważną rolę. Jednak polecam.

  5. Nie mogę sobie wyobrazić smaku. Intrygujące połączenie;-)

  6. Gruszka i ser to zdecydowanie zgrany duet, w kremie pysznie się muszą łączyć 🙂
    Pozdrawiam

  7. Jeśli taki krem znalazłbym w karcie restauracji natychmiast zamówiłabym. Wiec pozostaje mi wykonać podobny. Dzięki za inspiracje. To absolutnie moje smaki 🙂

    • Azgotuj,
      to dla mnie komplement!
      Dziękuję i będzie mi miło, jeżeli zrobisz ten krem w swojej kuchni.
      Pozdrowienia!

  8. Uwielbiam te Twoje nieoczywiste połączenia. Gruszki i ser pleśniowy, jak najbardziej tak, ale ziemniaka się nie spodziewałam.

    • Tofko,
      dziękuję.
      Ale jak to, ziemniaki i ser pleśniowy to jak najbardziej oczywiste!
      Podaje się tak te dwa skladniki we Francji na przykład.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.