Granola z ziarnami, jogurtem greckim i karmelizowanymi owocami. Skąd się wzięło najmodniejsze śniadanie świata?

 

Granola , niby nic nadzwyczajnego, płatki owsiane, ziarna, pestki, suszone owoce, orzechy. Wszystko to jest dostępne na wyciągnięcie ręki w każdej szerokości geograficznej. Skąd więc taka kariera i miano najmodniejszego śniadania świata…?

Granolę z pełnych ziaren skomponował w 1863 roku doktor James Caleba Jackson w Dansville w USA. Jako młody, 36-letni człowiek był tak bardzo chory, że musiał zrezygnować z pracy i przejść na emeryturę. Rozpoczął wtedy kurację wodą i dietą, a następnie otworzył własny instytut spa terapii wodnej. Dr Jackson twierdził, że kuracje wodą i i odpowiednie odżywianie mają istotny wpływ na poprawę zdrowia. W swoim spa wyeliminował z diety czerwone mięso, herbatę i kawę. Swoim pacjentom zabronił picia alkoholu i palenia tytoniu. Jako zdecydowany wegetarianin wprowadził dietę roślinną, w której duże znaczenie odgrywały owoce, warzywa i nieprzetworzone ziarna.  Kuracja dr Jacksona była skuteczna dla ponad dwóch tysięcy jego pacjentów i dla niego samego. Jackson dożył sędziwego wieku w zdrowiu i sprawności.

Dla mnie granola to jedna z wersji śniadania. I nie powiem, że traktuję ją jako najlepsze śniadanie, ale stawiam ją o wiele wyżej niż owsiankę…Bo owsiankę przyjmuję tylko w wersji pieczonej lub płynnej.
No to granola!

 

 

Granola
1 filiżanka ( dowolna pojemność – i tak robimy na zapas) płatków owsianych bio
1/2 filiżanki płatków migdałowych
1/2 filiżanki pestek słonecznika
1/2 filiżanki sezamu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
1/3 filiżanki miodu akacjowego

Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Płatki i ziarna mieszamy w misce. W tym czasie w małym rondelku podgrzewamy miód z cynamonem i imbirem. Wlewamy do miski z płatkami i ziarnami, mieszamy i rozkładamy na blasze. Pieczmy ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy blachę, mieszamy granolę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Wyjmujemy blachę z granolą i zostawiamy do wystudzenia. Przekładamy do suchego słoja. Komponujemy z dowolnymi dodatkami.

Granola z jogurtem greckim i karmelizowanymi owocami

100 g jogurtu greckiego
1 garść granoli

karmelizowane owoce
2 nektarynki
1 łyżka masła
1 garść borówek

Na patelnię wykładamy masło i dodajemy nektarynki bez pestek, pokrojone na ćwiartki. Podsmażamy aż owoce nabiorą złotego koloru. Na koniec dodajemy garść borówek.

Do miski wkładamy jogurt i granolę. Dodajemy karmelizowane owoce razem z sokiem, który powstał w czasie karmelizowania.

 

38 thoughts on “Granola z ziarnami, jogurtem greckim i karmelizowanymi owocami. Skąd się wzięło najmodniejsze śniadanie świata?

  1. Bardzo apetycznie Aniu 🙂 Takie pyszności, że aż ślinka leci 🙂

  2. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Bardzo ciekawa historia granoli, a na śniadanie pędzę, świetny pomysł Aniu 🙂

  3. A u mnie na odwrót granola ma 2 miejsce , pierwsze mają owsianki i jsaglanki 😀
    Ale oczywiście bardzo lubię i latem może i na równi są z tymi gotowanymi 🙂

  4. Uwielbiam granolę i tak jak Ty toleruję owsiankę tylko w wersji pieczonej lub płynnej 😉 Klasyczna wersja owsianki ma dla mnie niezjadliwą konsystencję 😉 Bardzo fajny przepis, na pewno skorzystam! 🙂

    • Agata,
      myślałam, że tylko ja mam takie ,najeżone’ podejście do owsianki…
      Granola to co innego. Smacznego!

  5. Masz rację, to jest śniadanie idealne <3

  6. Jeszcze nigdy nie zrobiłam sobie takiego śniadania, ale na pewno wypróbuję.
    Czekam na kolejny artykuł 🙂

  7. Aniu granolę kocham i zawsze mam w kuchni zapas 🙂 a takie śniadanko jest pyszne 🙂

  8. śniadanie idealne! Ja granolę mam zawsze w słoiku 🙂 i cenię ją bardzo gdy wstanę później niż planowałam i nie mam czasu by przygotować śniadanie 🙂

  9. Najlepsze śniadanko evermoj ulubiony początek dnia

  10. Nie znałam historii granoli, więc znowu znalazłam u Ciebie, Aniu, coś więcej niż tylko pyszny przepis 🙂 Dziękuję :*

  11. Bardzo lubię granolę! Nie znałam jednak jej pochodzenia. W moim piekarniku po kwadransie już się przypalała i to w niższej temperaturze… Ech…

    • Aniu, lubię poznawać skąd coś się wzięło…
      Musisz zmienić piekarnik. Dla mnie to podstawowy sprzęt w kuchni!

  12. Nie wiedziałam, że granola ma taką historię! Ale wygląda pysznie 🙂

  13. Dieta doktora Jacksona to coś dla mnie 😉 A granolę również uwielbiam! 🙂

  14. Granolę lubię pod każdą postacią. Tą wersję wypróbuje na pewno

  15. Uwielbiam takie śniadania głównie latem, jesienią i zimą zajadam się owsiankami!

  16. uwielbiam wszelkiej maści granole! nie ważne z czego ważne, że chrupie 🙂 najchętniej jem ją bez dodatków, na sucho 🙂
    taką z miodem i imbirem chętnie jadłabym jesienią 🙂

  17. Super pomysl z karmelizowanymi owocami. Level up!

  18. Bardzo ciekawa historia 🙂 w sumie chyba nigdy nie myślałam o tym jak powstała granola…a bardzo lubię 🙂

  19. Ale to pięknie wygląda! Zazdroszcze, ze mozesz teraz kosztowac 😉 nic, tylko zostaje samej zrobic 😉 zdolniacha z Ciebie, brawo! 🙂

Skomentuj Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.