Fettuccine ‘słoma i siano’ z bobem, szparagami i karczochami. Pasta e Vino!

 

DSC_0178-003
 

Jeżeli chcecie poznać jakieś miejsce na świecie to  poznajcie jego kuchnię!
Kultura jedzenia i picia mówi wiele o historii kraju i jego mieszkańcach.
Pozwala zgłebiać istotę potraw, uczy dobierania składników i komponowania ich w jedną harmonijną całość.
Wspaniale jest zrozumieć naturę, smak i charakter dania pochodzącego z innej części świata.
I z szacunkiem łączyć wszystkie te elementy w kulinarną ceremonię.
W swoim gotowaniu staram się znajdować produkty pochodzące z kraju skąd wywodzi się potrawa.
Moim zdaniem taki posiłek jest bardziej autentyczny i pozwala w pełni cieszyć się smakami danego miejsca.
Nie ubolewam, kiedy nie uda mi się wiernie odtworzyć przepisu.
Wiem, że zrozumienie filozofii kulinarnej miejsca, skąd on pochodzi jest najważniejsze.
A moja interpretacja dania posiada wtedy cechy autentyczności.
W swojej pamięci bowiem gromadzę wspomnienia smakowe z podróży, kiedy dane mi było poznać jedzenie u źródła.
Czekają one na chwilę, kiedy wykorzystam je we własnej kuchni.
Dzisiejsze danie zaproponowała Sylwia, która ma to szczęście, że mieszka tam na miejscu, w Toskanii i może do woli czerpać z bogactwa włoskich smaków i składników.
Danie Sylwii znajdziecie na Jej blogu Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki.
Fettuccine ‘słoma i siano’ to połączenie tradycyjnego żółtego makaronu i makaronu z dodatkiem szpinaku.
Można zrobić je samemu lub kupić we włoskich delikatesach.
Zapraszamy!

 

DSC_0599-001
 

Fettucine ‘słoma i siano’ z bobem, szparagami i karczochami
Fettuccine paglia e fieno con fave, asparagi e carciofi

250 g makaronu ‘słoma i siano’
łyżka masła
łyżka oliwy
szalotka
2 młode marchewki
pęczek zielonych szparagów
200 g bobu
2 karczochy
2 łyżki oliwy
łyżka natki pietruszki
łyżka liści bazylii
100 ml śmietany 30%
100 g Parmigiano Reggiano
sól i pieprz do smaku

Karczochy obieramy z grubych zewnętrznych liści, odcinamy łodygę i wyjmujemy środek.
Górę karczocha przycinamy nożyczkami na wysokosci 1/3 i wkładamy je do wody z sokiem cytrynowym.
Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Wyjmujemy i odsączamy z wody. Przekrawamy każdy na cztery i w misce zalewamy oliwą.Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Bób gotujemy w osolonym wrzątku al dente, przelewamy zimną wodą na sicie i oberamy z łupin.
Szparagi łamiemy w połowie łodyg. Płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Marchewki skrobiemy, myjemy i przekrawamy na cztery pionowe słupki lub kroimy w kostkę.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło, szklimy szalotkę. Dodajemy marchewkę i dusimy na małym ogniu 5 minut.
Dodajemy szparagi i dusimy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę i dodajemy bób i karczochy. Delikatnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na minimalnym ogniu.
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Dodajemy do garnka z warzywami razem z pokrojonymi liśćmi bazylii, ścieramy Parmigiano Reggiano, lekko mieszamy i podajemy.

Do fettuccine z warzywami proponujemy wino VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO GUICCIARDINI STROZZI o przyjemnym, intensywnym owocowym aromacie i słomkowej barwie z odcieniem zieleni. Wino jest w smaku delikatne z charakterystycznym finiszem migdałów. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, białego mięsa jak również jako aperitif.
Wino idealnie podkreśliło delikatny smak warzyw i makaronu.

 

46 thoughts on “Fettuccine ‘słoma i siano’ z bobem, szparagami i karczochami. Pasta e Vino!

  1. jak to pięknie wygląda – jakie kolory !!!!! A pewnie jak smakuję 🙂

  2. Wspaniale! Wszystko co lubię w jednej potrawie 🙂

  3. Tak pięknie to pokazałaś, że podziałało to nam moją wyobraźnię smakową. Jest pysznie, zdrowo i pięknie 🙂

  4. Znakomite danie, jestem pod wrażeniem tego połączenia 🙂

  5. Cudownie lekkie, wiosenne danie 🙂

  6. Ale smakowicie, zdrowo i kolorowo 🙂

  7. Makaron to moje ulubione danie w każdej postaci…. a do tego te warzywka 😉

  8. Wspaniały przepis i przepiękne wykonanie. Jak zawsze! Jesteś niedoścignionym wzorem 🙂
    Bardzo dziękuje za kolejne wspólne gotowanie. Pysznie było 🙂 pozdrawiam, Sylwia

    • Sylwia,
      no kokietujesz mnie…, oj…
      Dziekuję, że razem z Tobą mogłam spróbować to pyszne danie.
      Serdeczności!

  9. Wspaniałe danie, wygląda bardzo bardzo apetycznie! 😉

  10. Jakie cudowności, chętnie bym zjadła 😀

  11. Nigdy nie jadłyśmy karczocha! Kurczę, znów trzeba będzie to nadrobić 🙂
    Danie wygląda bardzo ciekawie. Smak również musi taki być 🙂

  12. Anuś człowiek jak do Ciebie zajrzy to się zaraz głodny robi, nawet jeśli jest kilka minut po kolacji:)

  13. Chętnie zakręciłabym porcję tego smakowitego makaronu na widelcu. Poznawanie kuchni innych krajów to moja ulubiona forma zwiedzania.:) Pozdrawiam!

    • Magda,
      zapraszam Cię na warzywne fettuccine!
      Poznawanie kolejnej kuchni ‘od kuchni’ u mnie już niedługo…

  14. Propozycja wspaniała i na pewno smakuje najbardziej w kraju z którego się wywodzi;-) Nie mniej jednak kusisz Amber, oj zjadłabym dzisiaj chętnie na obiad:-)

  15. Cudowne! Od razu zrobiłam się głodna 🙂

  16. Chętnie bym poznała bliżej toskanię i to danie 🙂

  17. ja kiedyś nie wytrzymam, i zjem monitor przez te Twoje pyszne dania:)

  18. Smacznie i oryginalnie, ślinka cieknie. Ciekawi mnie jak smakuje takie danie …
    Do tego kieliszek wina , o tak- na zdrowie !

  19. Wygląda cudownie! 🙂

  20. Bardzo ,bardzo smacznie.

  21. Wiesz czym ucieszyć oczy… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.