Dyniowe trufle z imbirem, marcepanem i korzeniami. Rozgrzewająco!

 

Za oknem pada, wieje…Szaleje Grzegorz.
Brzydka jesień jednym słowem. I nie widzę w niej nic pięknego, spokojnego ani kojącego.
Yorki chowają się pod koce. Trawa w ogrodzie nasiąknięta wodą jak gąbka.
Potargane korony drzew gubią resztki żółtych liści. Jarzębina zamieniła się w gołe kikuty.
Znoszę to wszystko z godnością niejaką…
Przemykam ulicą po mleko okutana w przepastne ponczo.
Rozgrzewam się! Zapas korzeni wysunął się na pierwszy plan.
Otulają swoimi zapachami każdą szczelinę, do której wdziera się uparty Gregory.
Piekę dynię i mieszam ją z korzennymi smakami.
Plan na przetrwanie gotowy!

 

Dyniowe trufle z imbirem i marcepanem

200 g puree z pieczonej dyni
150 g dobrego marcepanu (albo więcej)
1 łyżka świeżego tartego imbiru
1/2 łyżki przyprawy pumpkin space
ciemne gorzkie kakao do obtaczania

Pumpkin space
3 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( opcjonalnie)

Przyprawy mieszamy w małej misce i przesypujemy do słoiczka.

Puree dyniowe przekładamy do miski. Marcepan trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do dyni, następnie przyprawę dyniową i mieszamy. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub noc.
Kakao wysypujemy na papier do pieczenia. Masę dyniową wyjmujemy z lodówki, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao.

 

22 thoughts on “Dyniowe trufle z imbirem, marcepanem i korzeniami. Rozgrzewająco!

  1. Genialne na tę porę roku i złość Grzegorza!

  2. Brzmi smakowicie!
    Wypróbuję na pewno.
    Tymczasem przesyłam trochę słońca, żeby przegoniło Grzegorza!

  3. Ale narobiłaś mi ochoty na domowe pralinki z dynią. Pysznie wyglądają.

  4. Aniu zachwycające

  5. Trufle bardzo lubię, ale takich jeszcze nie miałam okazji skosztować. Bardzo fajny pomysł Aniu 🙂

  6. Ojoj Aniu ale pyszności dzisiaj u ciebie, częstuje się 🙂

  7. Domowym pralinką nie potrafię się oprzeć 🙂
    Pycha!

  8. Huragan napędził nam trochę strachu, wiało dość mocno. Ale od czego sa takie pyszności plus oczywiście pyszna herbatka

  9. ja jestem bardzo imbirowa, więc zjadłabym z przyjemnością 🙂

  10. Dyniowe marcepanki? Pysznie! Super pomysł, biorę w ciemno!

  11. Nika,
    są naprawdę pyszne! Smacznego.

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.