Dorsz ze szparagami w sosie cytrynowo – koperkowym. Obiad w pół godziny!

 

Jest pięknie! Świeci słońce, ciepłe okoliczności pogody sprzyjają wycieczkom, spacerom czy chociażby spędzaniu czasu w ogrodzie i na tarasie. Kto mnie zna wie, że to mój czas. Wyczekany, wymarzony…
Co zrobić w takie piękne dni, aby nie spędzać za dużo czasu w kuchni? Nie gotować? Nieeeeee!
Gotować domowo, pysznie i sezonowo, ale dania, które są mniej czasochłonne.
Mój dzisiejszy obiad właśnie taki jest – zdrowy, sezonowy i przepyszny! I można przygotować go w pół godziny.

 

 

Dorsz ze szparagami w sosie cytrynowo – koperkowym
dla 2 osób

świeży dorsz – 2 filety po 200 g
1 pęczek młodych szparagów
3 pomidory koktajlowe
1/2 pęczka świeżego kopru
1/2 cytryny bio
200 ml śmietanki kremówki bio
1 łyżka klarowanego masła
1/3 łyżeczki chili w proszku ( lub według uznania)
sól morska do smaku

Filety płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Szparagi odłamujemy – wykorzystujemy do dania części z główką, końcówki wykorzystamy na zupę, płuczemy. Cytrynę i koper myjemy i osuszamy. Koper grubo siekamy, a połowę cytryny kroimy na plasterki.
Na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło i układamy filety. Obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony i odkładamy na talerz. Wlewamy na patelnię śmietankę, dodajemy chili w proszku i sól – mieszamy sos drewniana łopatką i gotujemy na średnim ogniu 10 – 15 minut – śmietana powinna zgęstnieć. Wkładamy kawałki ryby, dodajemy szparagi, pomidory koktajlowe przekrojone na pół i cytrynę – gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i posypujemy danie koprem – podajemy na stół.

20 thoughts on “Dorsz ze szparagami w sosie cytrynowo – koperkowym. Obiad w pół godziny!

  1. Aniu jaki pyszny obiadek. Czekaj czekaj już biegnę. Miłego dnia kochana 🙂

  2. Pyszne, apetyczne danie. I szybkie, a to wielka zaleta 🙂

  3. tyle tu pysznych przepisów…
    Zapisuję bloga Pozdrawiam

  4. Mniam! Wygląda pysznie! Dawno nie robiłam ryb na obiad.

  5. Teraz takie szybkie i pyszne pomysły na posiłki bardzo wskazane!
    Mniam! Pyszota w jednym garnku 🙂

  6. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje, gratuluję wyczucia!

  7. Całość wygląda przepysznie!

  8. Wygląda cudownie. Zapisuję przepis i jutro będę gotować 🙂

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.