Dorsz skrei gotowany w białym winie z warzywami. Fragment…

 

(…)Zaparkowałam na zupełnie pustym parkingu przy plaży. Wiatr nawiał tu piasku i utworzyły się miniaturki wydm. Ruszyłam w kierunku szumu fal. Morze było jeszcze nasączone ciemnością, ale po chwili na linii horyzontu pojawiła się jaskrawa kreska, jakby ktoś wbił tam Gretę Blutchen i przeciągnął ostrze. Mewy obudziły się i nadleciały całym stadem, zapiekły mnie oczy. zapragnęłam podzielić się tym widokiem, nagle zbyt pięknym dla jednej osoby. Usiądziemy razem na wydmie i opowiem jej dalsza część historii o Zamku Książ, księżnej Daisy i jej perłach. Wróciłam do samochodu, by obudzić dziewczynkę, która cała drogę przespała na tylnym siedzeniu tuląc do policzka pluszowego kota. (…)

* Joanna Bator – Ciemno, prawie noc

 

 

Dorsz Skrei gotowany w białym winie z warzywami
dla dwóch osób

sos aïoli
2 żółtka jajek z wolnego wybiegu
2 łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżeczki soku z cytryny bio
2 ząbki czosnku
250 ml oliwy EV
sól do smaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ząbki czosnku miażdżymy, obieramy i bardzo drobno siekamy. Żółtka mieszamy z musztardą, sokiem cytrynowym i czosnkiem. Zaczynamy wlewać oliwę – po kropli – cały czas mieszając lub miksując. Kiedy sos zacznie gęstnieć, oliwę wlewamy większym strumieniem, na końcu solimy, mieszamy i odstawiamy.

dwa kawałki dorsza Skrei – bez skóry i ości po 200 g każdy
1 marchew
1 gałązka selera naciowego
biała część pora
1 gałązka tymianku
1 liść laurowy
skorka otarta z cytryny bio
sól i pieprz do smaku
100 ml białego wina
200 ml bulionu z ryby lub z warzyw

do podania: 200 g soczewicy ugotowanej na parze

Warzywa obieramy i myjemy, kroimy na kawałki, w krążki lub w słupki. Wino przelewamy do garnka, wkładamy liść laurowy, tymianek i warzywa. Zagotowujemy i po 5 minutach układamy na warzywach rybę, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 – 15 minut w zależności od grubości ryby. W tym samym czasie na parze gotujemy soczewicę.
Na talerzach układamy soczewicę, warzywa i dorsza, polewamy sosem aioli. Od razu podajemy.

A może skrei z patelni? – przepis tutaj!

26 thoughts on “Dorsz skrei gotowany w białym winie z warzywami. Fragment…

  1. Danie niczym z restauracji 🙂

  2. pięknie podane 🙂 i smakować musi rewelacyjnie, delikatne mięso z dorsza i te dodatki!

  3. Od razu jestem głodna! 🙂

  4. marcepanowy kącik

    Pyszna propozycja na podanie dorsza.

  5. Dorsz to pyszna ryba. Podana w taki sposób jest prawdziwym obiadowym rarytasem 🙂

    • Małgosiu,
      zwłaszcza, że to świeża ryba. Nie leżała miesiącami nie wiadomo w jakich warunkach.
      Dziękuję.

  6. Wygląda wykwintne, i pewnie tak smakuje 😉

  7. Jeśli dorsz z takim sosem, to ja się piszę! Mniam!

  8. Uwielbiam dorsza, cudo! I jakie piękne zdjęcie 🙂

  9. Rybkę to my uwielbiamy! I kolejna propozycja w bardzo fajny sposób przyrządzona. Jestem na TAK!

  10. Wygląda pysznie, z chęcią bym zjadła!

  11. Wiola Korzeniowska

    Świetny sos! Doskonale pasuje do tego Dania! Zapiszę sobie przepis i będę próbować

  12. wygląda rewelacyjnie i jestem pewna, że tak smakuje 🙂 muszę kiedyś wypróbować, bo kolejny ciekawy przepis

  13. Całość wygląda obłędnie! Niczym z najlepszej restauracji 🙂 Zjadłabym z ogromną chęcią!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.