Ciasto jabłkowe babci Cristiny. Przepis na weekend!

 

 

Mam za sobą kolejny weekend gęsty od wydarzeń, spotkań i dobrych emocji.
Zapisuję wszystko w swoim kalendarzu pamięci i zastanawiam się jak je potem odszukam…
Będę wspominać urywki chwil, szczęśliwe fragmenty zdarzeń, kęsy rozmów.
I dodam do tego przepis na dobry weekend!Powstanie mapa kolejnych udanych dni.
Bohaterem zostanie ciasto babci Cristiny, którym częstowałam swoich niedzielnych gości.
Przepisem podzieliła się z nami Cristina podczas kolejnej odsłony warsztatów pasta fresca.
Ciasto jest proste jak wszystko co powstaje we włoskiej kuchni, ale o smaku decydują dobre składniki i serce włożone w jego przygotowanie.
Zapraszam!

 

 

Ciasto jabłkowe babci Cristiny

4 jajka 300 g cukru ( dałam 200 g)
350 g mąki ( dałam tortową)
30 g cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
15 g proszku do pieczenia ( dałam 10 g)
100 g wody
150 g oleju ( dałam słonecznikowy)

do dekoracji
2 jabłka ( lub 2 gruszki)
sok z 1/2 cytryny
50 g cukru trzcinowego

forma o średnicy 26 cm i papier do wypieków ( piekłam w małych formach)

Jabłka obieramy i kroimy, polewamy sokiem z cytryny – przez to nie ściemnieją.
Ubijamy jajka z cukrem do momentu, w którym nabiorą białej barwy.
Przesiewamy do ubitych jajek: mąkę, cynamon, sol i proszek do pieczenia. Dolewamy olej i wodę i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy cukrem, który rozpuszczając się w czasie pieczenia, uformuje pyszna, chrupiącą skórkę.
Pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

32 thoughts on “Ciasto jabłkowe babci Cristiny. Przepis na weekend!

  1. Pysznie. Pysznie wygląda i pyszny przepis 🙂

  2. jakie proste, a wygląda wspaniale:)

  3. bardzo apetyczne babeczki! wpraszam się na kolejne:)

  4. Prostota zawsze smakuje najlepiej 🙂 Pyszne ciasto!

  5. amanda-butikzprzepisami

    Świetne ciasto – z jabłkami nigdy nie odmawiam! 🙂 Fajny pomysł z małymi foremkami 🙂

  6. Urocze są te małe ciacha, pyszności 🙂

  7. Bardzo podobne do ciasta mojej babci, więc tym bardziej mi przyjemnie, kiedy czytam ten przepis :-). I jakie pyszne zdjęcia!

  8. Proste i mega pyszne! Pozdrawiam

  9. Smakowite “chlebki”

  10. Ciasto wygląda niezwykle apetycznie. 🙂 Zjadłabym 🙂

  11. Jakie śliczności, idealne do herbatki:)

  12. O kurcze ale super Teraz tylko herbatke i 20 minut spokoju Pozdrawiam

  13. Aniu ale fajne 🙂 zjadłabym z chęcią do herbatki 🙂

  14. cudownie wyglądają 😛 zjadłabym 😉

Skomentuj Agnes Mendes Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.