Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery

Książka, którą dostałam do recenzji jest optymistyczna od pierwszego spojrzenia. Na okładce uśmiechnięty Autor – Daniel Coceancig, cukiernik i finalista programu Bake off – Ale ciacho! Właściciel bloga – ciastecznik.pl
Środek książki to bardzo ładny papier i zdjęcia autora książki. Całość podzielona jest na ciekawy wstęp, gdzie można dowiedzieć się, jak przygotować podstawowe rodzaje ciast. A potem mamy podział na sezony – każda pora roku ma przypisane autorskie wypieki i desery.

Od pierwszego zdania wiadomo, że cukiernictwo to pasja Autora, który z wielkim zaangażowaniem tworzy swoje kreacje kulinarne. Przejrzyste instrukcje krok po kroku i czytelne receptury zachęcają do podjęcia cukierniczego wyzwania przez czytelnika.
Przygotowane przez Autora desery są eleganckie, starannie wykonane i bardzo kolorowe. Dodaje to książce lekkości i sprawia, że chce się z niej od razu korzystać!
Dodatkowym bonusem jest to, że kolejne kartki ze słodkimi wypiekami pachną! Wiosną, latem, jesienią i zimą.
Autor zachęca także aromatami każdej z pór roku.
Bardzo ucieszyłam się, że jest w tej książce też dział – Przedwiośnie! I już wybrałam z niego do zrobienia ciasto jogurtowe z tymiankiem i gruszkami.
Bardzo kusi mnie też brownie z wiśniami, babka drożdżowa, lody pistacjowe…

 

Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery
Daniel Coceancig
Laurum, Warszawa 2018

6 thoughts on “Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery

  1. NA prawdę kartki pachną? To nowość w tego typu ksiązkach. Jak fajnie 😀

  2. Bardzo ciekawa jestem tej książki , muszę ja sobie dokładnie obejrzeć przy najbliższej wizycie w księgarni

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.