Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

 

Wiele razy pisałam, że chleb na świątecznym stole jest tak samo ważny, jak inne dania. Do świątecznych potraw, które przygotowuje się z uwagą i podaje w ten wyjątkowy czas, chleb nie jest jedynie szczegółem, ale ważnym dodatkiem.

Staram się więc zawsze, aby świąteczny chleb był tak samo pyszny, jak inne potrawy. I cieszył – smakiem i wyglądem.  Piekę więc z radością pieczywo, którym będziemy się delektować przy wspólnym stole. Często też dzielę się nim z innymi. Taki podarunek niesie wiele dobrych emocji i jest przesłaniem bliskości i przyjaźni.

Tak samo jest z tym chlebem, który wspaniale wpisuje się w świąteczny nastrój – smakiem i dodatkami.
Bardzo Wam dziękuję za kolejny rok wspólnej magii w naszej Piekarni. Do upieczenia!

 

 

Chleb z kawą i migdałami
przepis Monika Walecka

1 szklanka – 250 ml
moje zmiany: mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową bio

rozczyn
1 łyżka zakwasu
1/2 szklanki mąki jasnej orkiszowej bio
1/2 szklanki wody

ciasto właściwe
500 g mąki jasnej orkiszowej bio
cały zaczyn
1 łyżka soli
300 g wody
1 kopiasta łyżka kawy
1/2 szklanki migdałów

Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy.

Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.

Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.

 

Świąteczny chleb z migdałami i kawą na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife

28 thoughts on “Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

  1. Urzekł mnie ten chleb, tez będzie na moim świątecznym stole 🙂 Twój jest piękny, mój ma trochę jednolity kolor ale to moja wina bo za długo wyrabiałam z kawą.
    Dzięki Aniu, spokoju na te święta i do upieczenia na Nowy Rok !
    Link do mojego chleba:
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/12/swiateczny-bozonarodzeniowy-chleb-z.html

    • Dorota,
      to bardzo miłe czytać taki komentarz. Znaczy, że chlebowy wybór jest słuszny.
      Upiekłam go dwa razy, ale i tak nie osiągnęłam takiej ‘marmurkowatej’ faktury jak Monika…
      Dziękuję za życzenia!

  2. Grudniowa piekarnia bardzo wyjątkowa!
    Chleb wspaniały bym się nim dzielić.
    Dziękuję za kolejne 12 wspólnych miesięcy!

    • Kamila,
      Ty jesteś zasłużoną Piekarką dla naszej Piekarni, bo pieczesz okrągły rok!
      Bardzo Ci dziękuję!

  3. Jaki piękny Twój Aniu , mój zrobił się bardziej w jednym kolorze, a chleb pyszny i będzie powtórka

    • Alu, dziękuję.
      Piekłam go dwa razy. Za pierwszym też był taki jednolity…, ale jeszcze potrenuję, żeby wyszedł taki piękny jak Moniki.
      Pyszny bardzo!

  4. Ale cudny, mistrzowski:-) Ja niestety nie osiągnęłam takiej formy;-( Ale był pyszny:-)
    https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/12/chleb-swiateczny-z-kawa-i-migdaami.html

  5. Słyszałam o dodatku kawy do chleba ale sama takiego nie robiłam 🙂 Śliczny Ci wyszedł 🙂

  6. Pięknie Ci wyrósł!
    Dziękuję za tę propozycję.
    Mój jest tutaj:
    https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/12/swiateczny-chleb-z-kawa-i-migdaami-w.html
    Dziękuję za mnóstwo inspiracji w tym roku i wspólny czas.
    Wesołych Świąt!

    • Badylarko, dziękuję!
      Cieszę się, że chleb Ci się spodobał i że mogliśmy upiec go w takim miłym gronie.
      Do upieczenia!

  7. I jeszcze mój, jeszcze mój 😉 A Twój piękny. A w ogóle pyszny jest
    https://www.staregary.pl/2018/12/chleb-z-kawa-i-migdaami-grudniowa.html

    • Beata, Twój to jest taki, że ho ho!
      No i przepyszny to chleb – racja.
      Dziękuję, że piekłaś z nami na koniec roku!

  8. Wyjątkowy chleb!
    Ja muszę niestety popracować nad odpowiednim rozłożeniem kawy w cieście. 😉
    Dziękuję Aniu za kolejny rok pachnący chlebem!

  9. Aniu, chlebek upieczony. Może nie do końca taki jak być powinien, ale jest!

    • Urszula,
      nie każdemu wszystko zawsze wychodzi jak powinno!
      Zresztą każdy ma inne kryteria.
      Dziękuję, że z nami upiekłaś!

  10. Przepiękny chleb! I ta “kawowa struktura”. Dziękuję Aniu za Grudniową Piekarnię i przy okazji za cały piekarniczy rok! Pozdrowienia

  11. z przyjemnością bym spróbowała:)

  12. z takimi składnikami pyszny musi być ten chleb

  13. A to dopiero pomysł! Przez chwilę myślałam, że się pomyliłaś pisząc o kawie w tytule posta… 😀 Super!

  14. Cudowny chleb z przepisu chlebowej królowej :).
    Prawie czuję ten zapach!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.