Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013!

DSC_0036-001
 

Jak co roku pod przewodnictwem Zorry.
Cały świat piecze chleby.
Aby w ten jeden dzień października połączyć się we wspólnocie.
Już ósmy raz!World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
Każdy chleb jest jak podanie sobie ręki.
Z przyjaźnią,radością i szacunkiem.
Dla siebie i dla chleba.
Niezwykłe emocje i chwile.
Warto je przeżywać.
Warto z tej okazji upiec chleb.
Warto podzielić się nim z innymi.
Warto pamiętać,że to chleb jest początkiem wszelakich pokarmów.
Warto o tym mówić.

 

DSC_0039
 

DSC_0056
 

Chleb z dynią na zakwasie

przepis z chlebaka Moniki

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
1 szklanka wody
6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (zastąpiłam olejem z prażonych orzechów włoskich)
1/2 szklanki puree z dyni
100 g pestek ze słonecznika (dodałam pestki dyni)
1 płaska łyżka soli

Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.

Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrosnięcia na 4 do 7 godzin.Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedna tzrecią.
Piecz w opiekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź,wyjmij z foremki.

 

DSC_0040
 

DSC_0052
 

Chleb to wspaniały!
Jesienny,dyniowy.
Piecze się go lekko i bez stresu.
Smakuje ze wszystkim.
Tutaj podaję go z kozim twarożkiem, oliwą i wędzoną papryką.
W drugiej wersji z  twarożkiem kozim i figową konfiturą.
Zasługuje na miano świątecznego chleba.
Częstujcie się!

62 thoughts on “Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013!

  1. To ja świętuję z Tobą Aniu !
    ten chleb zasługuje na medal, jest idealny, wilgotny i ma ziarenka. Podziwiam i jem od Ciebie oczami to pyszne śniadanie:)

  2. Fantastyczny chleb, taki jesienny! Pozdrawiam

  3. Aniu, przepiękny! Miłego Dnia Chleba:)

  4. Chlebuś jest wspaniały 🙂 zapisuje do zrobienia!

  5. Zawsze mówiłam, że gotowanie łączy 🙂 Chleb przepiękny. Ja jeszcze śniadania nie jadłam, więc wyjątkowo na mnie działa.

  6. wspaniały , jesienny chleb …
    zapisuję przepis … nasze niedzielne śniadanie będzie pachniało chlebem z Twojej kuchni 🙂

    powiedz mi Amber jakie są mniej więcej wymiary formy keksowej w której piekłaś ?

    • Anno,
      cieszę się bardzo!
      Ja poszłam w ciemno,bo Monika nie podała wymiarów foremki.
      Moja ma dokładnie:8,5 cm wysokości.12 cm szerokości i 25,5 cm długości.
      Niech Ci się upiecze!

  7. wyglada rewelacyjnie i mega apetyucznie:)

  8. wspanialy!!!!! – najbanalniejsze co moge powiedzies – chce go zjesc!!!!!

  9. Ładnie Ci się upiekł. Chodzę dzisiaj od bloga do bloga i napawam sie widokiem świeżego pieczywa. Mnogość przepisów, pomysłów na wykonanie i sposobów podania jest nieskończona. To jedyny “Światowy Dzień…” jaki obchodzę i to z prawdziwa przyjemnością, a nawet wzruszeniem. Duuużo nas… 🙂

  10. Piękny chlebuś Ci wyszedł Amber. W tym roku i ja piekę w ten dzień 🙂

  11. Tyle pięknych określeń można zmieścić w jednym bochenku chleba, z ilu ziaren pszenicznych się zrodził…pięknie opisałaś o swojej miłości do chleba i dlatego tak się doskonale upiekł.

  12. Pięknie Ci się upiekł…musi być wilgotny z puree z dyni. Pozdrawiam i oby nam chleba nigdy nie zabrakło 🙂 M.

  13. Z przyjemnością częstuje się twoim chlebem 😀

  14. Wspaniafiy chlebek. Też kiedyś piekłąm z dynią i jestem przekonana, że smakuje obłędnie
    Pozdrawiam

  15. Aniu, piękny jest Twój chleb. Nie dodawałam jeszcze puree z dyni do chleba. Pomysł bardzo mnie ciekawi.
    Także jestem dziś z Wami 🙂 Mój chleb właśnie wyrasta, dziś go jeszcze upiekę. Niestety nie opublikuję, nie zdążę. Pewnie kiedyś o nim napiszę, ale to później. Ważne że ten dzień uczciłam należycie piekąc chleb.

    • Gosiu,
      dziekuję.
      Dynię do chleba koniecznie dodaj.
      Ja już kilka razy piekłam z nią chleby,ale ten jest najlepszy.
      Ciekawi mnie bardzo Twój chleb upieczony z okazji 8 edycji WBD.
      Uściski!

  16. Sama nie wiem czemu tak mało chleba u mnie na blogu,a przecież piekę co tydzień
    Częstuję sie kromeczką:)

  17. Aniu , taki prawdziwie jesienny bochenek u Ciebie wyszedł, bardzo piękny na dokładkę

  18. Aniu, śliczny chlebek. Uwielbiam ten dzień, biorę udział w święcie i zawsze mnie to bardzo cieszy, że piekę z tyloma osobami na całym świecie.:)
    Pozdrowienia 🙂

  19. Warto! Warto!
    A Twój chleb stworzony dla mnie!
    Dyniowy, jesienny…cudowny:)

  20. Amber, dzięki Tobie świętujemy co miesiąc w naszej piekarni:-) Dziękuję 🙂 Częstuję się Twoim jesiennym bochenkiem w ten dzień:-)

  21. Świetny przepis i wspaniały chleb! Zapisuje do wypróbowania

  22. poczęstowałam się !! dziękuję!! był pyszny 🙂

  23. Podziwiam wszystkie Twoje chlebki, a dyniowy, to niewątpliwie cudowny, jesienny smak.

  24. przyjemnie oglądać z pasją wypieczony chleb.na pewno interesujący w smaku i pobudzający zmysły.
    a konfiturę z marszu wzięłam za dyniową:)bo cały czas siedzi mi w głowie po sobotnim prużeniu z babcią:)

    uściski!
    m.

  25. GAPA ze mnie…nie powiem jak WIELKA!!!
    W końcu Cię odnalazłam….:):):)
    Pozdrawiam cieplutko i mimo późnej godziny….zmykam do kuchni…Tyś temu winna…;)

  26. Taki chleb mogłabym jadać codziennie, pozdrawiam:)

  27. I znowu pysznie! Co zaglądam, to niespodzianka dla kubków smakowych!

  28. Kolejny fantastyczny chlebek, który chętnie dopiszę do listy do zrobienia….:)

  29. wygląda pysznie, a że dyni u mnie dostatek z przyjemnością go upiekę 🙂 pozdrawiam!

  30. O tak – to zdecydowanie moje smaki. A tak a propos dyni, to ostatnio piekłam eksperymentalne bułki z marynowaną – efekt zadowalający.

  31. Tak mnie zachwycił ten chleb, że robiłam go w zaciszu domowym, dodam, że to pierwszy mój chleb domowy, wyszedł rewelacyjnie:) Polecam:)

  32. Beautful loaf with a very yummy spread! Love it. Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

  33. Aniu piękny ten chlebek …. nie pomyślałam nigdy o dodatku puree z dyni do chleba …. na pewno dzięki temu jest pyszny:) buziaki zasyłam

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.