Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!

 

Już 13! raz Zorra zaprasza do udziału w Światowym Dniu Chleba. Każdego roku dokładnie 16 października dzieje się niesamowity chlebowy festiwal na całym świecie.
Domowy chleb to najzdrowsze i najlepsze jedzenie. Światowy Dzień Chleba to doskonała okazja, aby pokazać wszystkim, jak łatwo wypieka się chleb od podstaw i ile daje przyjemności! Wypiekanie chleba w domu to coś więcej niż tylko zwykłe kuchenne czynności. Budzi w nas świadomość, że chleb to podstawowy produkt w życiu i uczy szacunku dla każdej kromki.
Ósmy raz uczestniczę w tym magicznym święcie i świadomość, że w tym samym czasie piecze chleb tysiąc innych osób na całym globie daje mi poczucie szczęścia i ogromnej satysfakcji z bycia w tak wyjątkowej wspólnocie.
Każdy taki bochenek smakuje magicznie! Częstujcie się wirtualnie moim chlebem i pamiętajcie o tym niezwykłym dniu za rok.

 

 

 

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem
Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
50 ml wody
80 g mąki pszennej

Ciasto:
Zaczyn
300 g mąki pszennej typ 750 bio
200 g mąki żytniej typ 720 bio
300 ml wody
1 średni burak eko – ok. 100 g po starciu na tarce
10 g soli morskiej

Do zakwasu dodajemy wodę i mąkę, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na noc.
Burak obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Przekładamy na sito i zostawiamy do chwili zagniatania ciasta. Do misy robota wsypujemy obie mąki, dodajemy zaczyn. W reszcie wody rozpuszczamy sól i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto 8-10 minut. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Moje ciasto wyrastało 4 godziny. Wstawiłam je do wyłączonego piekarnika z włączoną żarówką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dodajemy buraki i zagniatamy, a następnie formujemy bochenek.
Posypujemy go mąką i wkładamy do koszyka złożeniem do góry. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. U mnie chleb wyrastał 3,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C. Na dnie stawiamy naczynie z parującą wodą.
Chleb przekładamy z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem lub żyletką robimy nacięcia. Pieczemy 10 minut z parą i w temperaturze zmniejszonej do 200 stopni C, i kolejne 40 minut bez pary w temp. 220 stopni C. Stukamy w dno i sprawdzamy czy wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
Uwaga! Czas wyrastania ciasta i pieczenia podaję według swoich warunków. Należy kontrolować te parametry w swojej kuchni. Czas wyrastania i pieczenia może być u każdego różny.

26 thoughts on “Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!

  1. Takiego chleba jeszcze nie jadłam, ale wygląda mega pysznie Aniu 🙂 Inspirujesz 🙂

  2. Bochen godny święta , piękny i zewnątrz i w środku

  3. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu-chleb wygląda wspaniale. W sam raz na takie święto o jesień 🙂 pozdrawiam

  4. Wspaniały chleb na by uczcić ten dzień!
    Najlepszego dla Nas!

  5. Musi być pyszny ten chlebek 🙂 Ja to chyba nie mam „rąk” do wypieków, nigdy mi nie wychodzą ale może kiedyś mi się uda 🙂

    • Sylwia, dziękuję.
      Na pewno masz rękę – każdy ma! Chleb wymaga dużo cierpliwości i czasu.
      Jest idealny na celebrowanie dobrych chwil.

  6. Chlebek prezentuje się barszo apetycznie ❤️

  7. Chleba z burakiem jeszcze nie jadłam ale wyglada obłędnie! 🙂 chętnie wypróbuję przepis 🙂

  8. Ale rewelacyjny pomysł. Zapisuje 🙂

  9. Z burakiem?? Ja bym dodala jakis owoc 😉 smakowicie wyglada 🙂

  10. Wow. Z burakiem. To musi być bardzo ciekawe.

  11. Beautiful loaf perfect for WBD! Love it. Thank you for your participation!

Pozostaw odpowiedź Pełnia Smaków Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.