Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową. Wrześniowa Piekarnia

 

Bürli z wodą drożdżową z winogron to najpiękniejsze bułeczki, jakie udało mi się ostatnio upiec!  Dojrzewanie wody drożdżowej i tworzenie ciasta sprawiło mi niesamowitą radość. Cudowna moc wyhodowanych na winogronach drożdży sprawiła, że bułki wspaniale wyrosły i fantastycznie się upiekły.  Nie mogłam się napatrzeć  jak rosną  i rumienią się w gorącym piecu. A ich zapach i smak absolutnie mnie uwiodły. Są mięciutkie i niezwykle smaczne. Bardzo polecam tę przygodę prowadzącą do fantastycznego smaku i ogromnej satysfakcji.

 

 

Bürli –  szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową 
podaję za Zorrą

Przede wszystkim wytłumaczmy sobie co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami – wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja nastąpi po kilku dniach 2 – 3, pod wpływem ciepła. Toteż nasza woda do wypieku powinna fermentować w temperaturze 25-30 stopni C.
Od niej więc zaczniemy nasze bułki.

Winogronowa woda drożdżowa
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody

Włóż wszystkie składniki do wystarczająco dużej butelki PET. Zamknij ją i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Wstrząsaj butelką raz dziennie i codziennie ją otwieraj. Otwieraj ostrożnie, ponieważ w butelce jest ciśnienie. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zaczyna się pienić, postaw ją w cieplejszym miejscu – temperatura 25-30 st. C. Kiedy woda się spieni, jest gotowa do użycia.

Zaczyn z wodą drożdżową
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550

Do mąki dodaj wodę drożdżową (bez winogron) i pozwól jej rosnąć przez noc w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto jest bardzo aktywne po 2 godzinach wstaw je do lodówki.

Ciasto właściwe
zaczyn z wodą drożdżową
500 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli

Następnego dnia do misy robota dodaj zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Zagniataj ciasto przez 4 minuty, a następnie odstaw na 15 minut. Dodaj sól i zagniataj ciasto przez 6 minut na małej prędkości.
Przykryj ciasto i odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce, składając je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Uformuj te kawałki ciasta na kształt bułek i złóż je, aby zawsze dwa kawałki ciasta łączyły się ze sobą.
W zależności od temperatury pokojowej i aktywności wody drożdżowej, pozwól Bürli wyrastać przez 45 do 75 minut.
Rozgrzej piekarnik z parą wystarczająco wcześnie, aby uzyskać cyrkulację powietrza o temperaturze 230 ° C.
Gdy piekarnik będzie naprawdę gorący, wstaw tackę z wodą. Lub piecz w specjalnym piekarniku z funkcją pary.
Piecz Bürli przez 30 minut. Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać.
Zostaw Bürli do ostygnięcia na ruszcie.

 

 

Bürli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

37 thoughts on “Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową. Wrześniowa Piekarnia

  1. O tak, to jedne z lepszych!
    Twoje wspaniale upieczone!
    Wrzesień zachwyca i uczy w piekarni!
    Pozdrawiam

  2. Aniu piszę i piszę i nic nie widać ;D No cóż kolejny komentarz . Bardzo udane te Twoje bułeczki i pomysł na wypiek w Piekarni świetny. I ja jestem bardzo zadowolona ze swojego wypieku. Kolejne ciekawe doświadczenie, dziękuję i pozdrawiam 🙂 https://akacjowyblog.blogspot.com/2019/09/burli-tradycyjne-szwajcarskie-buki-z.html

    • Małgosiu, bo weryfikuje to antyspam i muszę jeszcze zatwierdzić…
      Dziękuję i cieszę się, że przepis był trafnym wyborem.
      Pozdrowienia!

  3. Witam,
    Wybór przepisu – fantastyczny. Twój wypiek zachwyca.
    Pozdrawiam
    Basia

  4. Bardzo sie ciesze, ze mimo wyjazdu udalo mi sie dolaczyc do Was. Bulki zrobily furrore. Twoje prezentuja sie fantastycznie Aniu:-)

  5. Jak to zrobiłaś, że wyszły tak piękne bułeczki??
    Wspaniałe i „oryginalnym” pewnie zazdroszczą 🙂

  6. Jakie ślicznoty 🙂 Bardzo spodobał mi się ten przepis, dzięki Aniu za pomysł. Pozdrawiam i do następnego wypiekania 🙂

  7. Pierwszy raz w życiu spotykam się z czymś takim – woda drożdżowa, woda winogronowa, ciekawa sprawa! Zawsze sądziłam, że to drożdże bądź zakwas tylko i wyłącznie nadają się do wypieku pieczywa. A tu taka niespodzianka!

    • Karmelitko, ale w tej wodzie właśnie powstają drożdże!
      Bardzo polecam Ci spróbować. Bułki są wyjątkowo pyszne i długo świeże.
      Sama natura!

  8. Te bułeczki wydają się naprawdę pyszne! Ach… 🙂

  9. Przepraszam za to zamieszanie Aniu, ale mój dostęp do neta był zerowy, awaria.
    Dziękuję.
    Twoje bułki upiekły sie znakomicie, chrupiąca skórka i mięsiste wnętrze.
    Dzięki za wspólne wypiekanie.

  10. Zachwycające !!! Aniu to jedne z najpiekniejszych bułek jakie widziałam.Koniecznie do upieczenia

  11. Bułeczki wyglądają pysznie. Skąd taką wodę wziąć ?

  12. wyglądają przepysznie, wspaniały, oryginalny przepis;)

  13. Well done! Thank you for choosing my recipe!

  14. Świetnie, że je upiekłaś Agnieszko!

Pozostaw odpowiedź Gucio Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.