Bób, kozi ser i mięta. Pierogi dla Niej i dla Niego

 

DSC_0345
 

Chciałam się z Nią przywitać i pójść zaraz w pola na poszukiwanie chabrów.
Siedziała na podwórzu pochylona nad koszykiem pełnym strąków bobu.
Łuskała zielone ziarna do dużego garnka.
Przysiadałam i wciagnęło mnie to łuskanie i rozmowa o wiejskich sprawach.
Ledwie skończyłyśmy, a Ona już postawiła garnek z bobem na kuchenkę.
Wręczyła mi kobiałkę bobowych ziaren do zabrania ‘do miasta’ i przygotowała szklanki na herbatę.
Potem wyrzuciła ugotowany bób na sito i przełożyła go do miski.
Parujący polała rzopuszczonym masłem, posypała zieloną pietruszką i grubo mielonym pieprzem.
Jadłyśmy pyszny bób sięgając ze smakiem po kolejne ziarna aż do ostatniego.
A potem poszła ze mną w pola, żeby narwać polnych chabrów.
Żniwa tuż tuż i chabry zetną lada moment razem ze zbożem.
Na koniec obeszłyśmy zagrodę z kurami, indykami i perliczkami.
Pokazała mi ‘stan’ królików i nowo narodzone kocięta.
Przygotowała kosz wiejskich jaj od wszystkich swoich ptaków.
Zabrałam się w drogę z wiejskimi skarbami, choć wracać wcale mi się nie chciało…

 

DSC_0342-002
 

Pierogi z bobem, kozim serem i miętą

ciasto
400g mąki pełnoziarnistej
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
250ml gorącego mleka
50ml oleju ryżowego
1 jajko
1 łyżeczka soli

Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą, zalać gorącym mlekiem i wymieszać.
Odstawić aby przestygło. Dodać jajko, wlać olej i na blacie wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć miską i zostawić na 30 minut aby odpoczęło.
Wałkować cienkie placki i wykrawać szklanką koła.
Na środku każdego układać porcję nadzienia i zlepiać.
Odkładać pierogi na ściereczkę. Gotować je partiami w posolonym wrzątku.
Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

nadzienie
500g ugotowanego bobu
250g koziego twarogu
1 ząbek czosnku
2 łyżki liści mięty
1 łyżeczka soku z limonki
sól i pieprz do smaku

Jeszcze ciepły bób obrać i zmiksować. Dodać drobniutko posiekany czosnek i ser. Wymieszać dokładnie.
Doprawić solą i pieprzem, wlać sok z limonki i dodać liście mięty. Połączyć wszystkie składniki.

 

DSC_0375-002
 

Pierogi dla Niej
Ciepłe polać olejem z awokado, posypać skórką z limonki i liśćmi mięty.

Pierogi dla Niego
Kawałek dojrzewającej kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Polać pierogi i posypać je listkami lebiodki ( oregano ).

42 thoughts on “Bób, kozi ser i mięta. Pierogi dla Niej i dla Niego

  1. koniecznie do zrobienia, mój bób na działce chyba już dojrzał . Pierogi wyglądają bosssko Aniu!

  2. Aniu ja akurat bobu nie lubię, ale już ten ser i miętę pochłonęłabym nawet bez pierogowej otulinki:) Buziaki

  3. O matko jakie pyszności. Poproszę o porcyjkę dla Niej i dla Niego 😉

  4. Bardzo lubię pierogi z bobem 🙂 Idealne dla Niej i dla Niego! Pozdrawiam

  5. Pyszności. Uwielbiam wszelkie pierogi. 🙂

  6. Pierogi z takim nadzieniem – bajkowe – jadłam ostatnio z młodym zielonym groszkiem i były ekstra. Twoje są perfekcyjne i tak naprawdę zjadłabym obie wersje 🙂

    • Post Author Amber

      Dżemdżus,
      z zielonym groszkiem też mam recepturę pierogową, pysznie i letnio.
      Częstuj się jedną i drugą wersją moich bobowych.

  7. Jak bym mogła to bym zjadła wszystkie dla niej i dla niego 😀

  8. Tak nadziane pierogi zjadłabym z wielką chęcią 🙂 Pozdrawiam!

  9. Piękny tekst a na pierogi skusiłaś mnie już zdjęciem 🙂

  10. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  11. Tak jak większość kochamy bób 😀 Jako nadzienie do pierogów to dla nas nowość a przecież już nie raz robiłyśmy z niego pyszną pastę więc warto nadziać nią pierożki 🙂

    • Post Author Amber

      Candy pandas,
      polecam nadzianie bobem pierożków, ale dobranie odpowiedniej pasty to też sztuka.
      Smacznego!

  12. Nie dziwi mnie wcale, że wracać Ci się nie chciało. Wieś jest urocza o tej porze roku. Chętnie przysiadłabym się do Was na to łuskanie bobu.:) Pierogi w obu wersjach zapowiadają się bardzo smakowicie.

    • Post Author Amber

      Magda,
      jak ja lubię wiejskie klimaty!
      Zwłaszcza te już oswojone, prawie moje…
      A pierogi wszystkim bardzo smakowały, spróbuj.

  13. Opisałaś moje dziecięce wspomnienia ,chabry ,zboże ,zwierzaki …szkoda ,ze nie ma już tego miejsca ,żeby wrócić .Pierogi genialne ,z dbałością o szczegóły ,dla niego rzecz jasna.

  14. Jak dla mnie połączenie smaków idealne, w dodatku uwielbiam pierogi w każdej postaci 😉 te mają tylko jedną wadę: w środku lata na wsi nie ma czasu na lepienie pierogów… Ale może z pomocą córci uda się choć niewielką porcyjkę? 😉

    • Post Author Amber

      Inkwizycjo,
      cudownie, że to Twoje smaki!
      A czas na pierogi na pewno się znajdzie…
      Smacznego Wam życzę.

  15. Jakiś czas temu zastanawiałam się co by tu zrobić z bobu i wymyśliłam,że zmiksuję obrany bób,ser kozi i mięte, doprawię i dodam do makaronu, wchodzę, a u Ciebie podobnie, tylko w pysznej pierogowej formie!

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      cieszę się, że mamy podobne bobowe skojarzenia i realizujemy je w swoich kuchniach.
      Pierogi zdecydowanie polecam, bo makaronową wersję zrealizowałam już wcześniej.

  16. Świetny przepis i na ciasto i na farsz. Po prostu zapisuję do… zrobienia. Koniecznie. Zasmakowały mi już na sam widok 🙂 Pyszne pierożki 🙂

  17. Bób, kozi ser i mięta ? Bardzo nietypowe smaki na pierogi, ale mogą być pyszne 😀

    • Post Author Amber

      Cookiemonster,
      hmmmm…smaki dla mnie dość oczywiste, bo pierogi można zrobić praktycznie ze wszystkim.
      Spróbuj!

  18. Wspaniałe jest to nadzienie do pierogów, prawdziwe pyszności ! Wybieram w opcji “dla niej” 🙂

  19. Wow jaki ciekawy farsz do pierogów! Chętnie bym spróbowała kilka sztuk 😉

  20. Ale pysznie wyglądają 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.