Bakłażany karmelizowane w sosie miso. Sezonowo od A do M

 

dsc_0416-001
 

Ostatni dzień października nie pozostawił wątpliwości, że najgorsza pora roku ma swój czas.
Okrada mnie z nadziei na światło z nieba, na liści szuranie w parku, na wędrówki na pola…
Wiatr wkrada się w każdy zakamarek ciała i duszy, a deszcz zgodnie mu wtóruje.
Razem mają oblicze złośliwego trolla!
Czasami słońce wychynie zza ponurych chmur i jest jak słodki pocałunek…
Namaluje tęczę, …ale zaraz potem zastąpi ją grad.
Okopuję się w mojej domowej twierdzy i staram się przetrzymać.
Na szafce utworzyłam nowy stosik z książek i gazet.
Jazzowe rytmy sączą się wespół z aromatem kawy.
Yorki zakopują się w nowe pledy.
W kuchni intensywnie pracuje piekarnik.
Ponura jesień nieco udomowiona!

 

dsc_0420-002
 

Bakłażany karmelizowane w sosie miso

2 młode bakłażany
oliwa EV

pęczek kolendry
1 łyżka sezamu
1 sałata rzymska baby

sos
3 łyżki ciemnej japońskiej pasty miso
2 łyżki japońskiego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka miodu akacjowego
5 kropli oleju seamowego
2 łyżki japońskiego wina śliwkowego Choya

W garnku łączymy wszystkie składniki i mieszając podgrzewamy, aż się połączą. Kiedy sos się zagotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bakłażany kroimy na grube plastry. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do wypieków, smarujemy go oliwą i układamy plastry bakłażanów. Polewamy oliwą i pieczemy na górnym poziomie 15 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy bakłażany w piekarniku na 10 minut. Dzięki temu będą miękkie.

Liście sałaty rzymskiej płuczemy i osuszamy na ściereczce. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i kroimy je na spore kawałki. Wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy sosem i mieszamy delikatnie łyżką, aby każdy kawałek został otoczony sosem. Posypujemy ziarnami sezamu i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Podajemy w ,miseczkach ‘ z liści sałaty z kolendrą.
Jeżeli nie lubimy lub akurat nie mamy w domu świeżej kolendry, bakłażany w sosie miso możemy podać z pokrojoną dymką lub posiekanym chili.

Po bakłażanowe inspiracje zapraszam również do Konwaliowej kuchni. Enyoj!

28 thoughts on “Bakłażany karmelizowane w sosie miso. Sezonowo od A do M

  1. Liści szurania też mi brakuje! Bardzo! Bez tego szelestu jesień jest niekompletna. Może listopad będzie łaskawszy… Bakłażany w miso brzmią bardzo apetycznie. Dziękuję za październikowe spotkanie. Niech jutro słońce wyjdzie zza chmur i przegoni trolla!

    • Magda,
      słońce dzisiaj u mnie wyszło!
      Cieszę się każdą chwilą.
      Ale liści szurania już pewnie nie będzie…
      Pozdrowienia!

  2. Mmm, musiały smakować wybornie te bakłażany 🙂
    Nasza jesień, o dziwo, jest łagodna. Znaczy wieczory są potwornie wręcz zimne, a poranki jeszcze gorsze, ale w ciągu dnia chodzimy na długie spacery do złoto-czerwonego lasu i zachwycamy się tymi wszystkimi barwami 🙂

    • Gin,
      tak, te bakłażany smakują fantastycznie!
      Tego lasu w złocie i czerwnieni bardzo Ci zazdroszczę.
      U nas tylko chwile takie się zdarzają, bo przeważnie pada…

  3. Idealne danie by choć na chwilę zapomnieć o paskudnej jesiennej aurze!
    Przyjemności!

  4. Takie bakłażany poprawia chumor w nienajpiekniejsza już jesień

  5. Aniu, a powiem Ci, że ja mimo tej szarości kocham jesień …. za te ciepło piekarnika, za rogaliki wypiekane dzieciom, za noc w ciągu dnia (no bo jak mamuś o 4 jest juz ciemno?:) …. buziaków moc:)

    • Jolu,
      a ja to ciepło piekarnika i wypiekanie mam o każdej innej porze roku.
      Ciemności i szarości jesiennych nie znoszę!

  6. Nie przepadam za bakłażanami, ale ten sos miso mnie zaciekawił… 🙂

  7. Ciekawy przepis, uwielbiam bakłażany – muszę wypróbować!

    • Aniu,
      koniecznie!
      Jest pysznie i do tego ciekawie.
      Bo każdy sam komponuje sobie miseczki z sałaty i bakłażana!

  8. O rany tomusi rewelacyjnie smakować, na sam widok ślinka cieknie

  9. Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję 🙂

  10. Przepyszny pomysł na coś innego 😉

  11. Aniu porywam porcję 🙂 to musi być pyszne 🙂

  12. Zapowiadają się pysznie! 🙂

  13. Wciągnęłąbym z chęcią 🙂 Kocham bakłażany:-)

  14. To danie musi smakować nietuzinkowo!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.