Bagietka na zakwasie.Do wszystkiego.

Bagietka z siemieniem na zakwasie
przepis na 3-4 bagietki
250g mąki pszennej razowej
50g mąki pszennej -650
220g zakwasu żytniego

 2 łyżki ziaren siemienia namoczonych na noc i odsączonych
200g wody
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki brązowego cukru

Z podanych składników zagniatam ciasto,przykrywam miskę folią i odstawiam na ok. 2 godziny. W tym czasie dwa razy składam ciasto.Formuję bagietki na blacie podsypanym mąką,przykrywam ściereczką  i odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
Lub formuję bagietki i wkładam na noc do lodówki. Rano wyjmuję. zostawiam aż dobrze wyrosną.
Piekarnik nagrzewam do 230 st.C.Blachę wykładam papierem do pieczenia.Nacinam bagietki wzdłuż. Na gorącą blachę układam bagietki.Piekę do zrumienienia 20 – 25 min.

Bagietka jest mięciutka i puszysta. Pasuje do wszystkiego.

Najczęściej bagietki zamrażam, wyciągam po jednej, wędrują do pieca i mam ciepłe i chrrrrrupiące!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.