40 % żytni z kminkiem, czyli Weekendowa Piekarnia po Godzinach

 Z wielką przyjemnością piekę razem z Mistrzyniami – Tatter, Margot i Polką i nie opuszczam prawie żadnego zadania!
W pieczeniu chleba jest coś magicznego . To mieszanie składników, wyrabianie ciasta własnymi dłońmi. Potem wyrastanie. Pieczenie. I zapach. Nic nie jest w stanie przebić zapachu domowego chleba!
Ten chleb to mój wyczekany. Ogromnie lubię pieczywo z kminkiem.

Przepis podaję za Tatter 
http://piekarniapogodzinach.blogspot.com/

40% żytni z kminkiem

Zaczyn:
400g mąki razowej lub średniej
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)


Ciasto chlebowe:
600g mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej
348g wody
2 1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżka instant plus całe ciasto zakwaszone minus 2 łyżki


Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16 godzin w 21 stopniach.
 Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok.3 min., sprawdzić hydrację. Znów wyrabiać, ok. 3-4 minuty.Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki.
Zostawić znów do wyrośnięcia na 50-60 minut w 25-28 stopni.
Naciąć i wsadzić do pieca (na kamień) 240 stopni na 15 minut,poetm temperaturę obniżyć do 230 i piec kolejne 20-25 minut.
Przepis od Mistrza Hamelmana.

Moje uwagi:
Użyłam mąki pszennej M&S .Piekłam z połowy porcji w foremce. Mój chleb wyrastał 12 godzin w lodówce.




Wspaniały,niezwykle smaczny i łatwy chleb.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.